Цегляна кладка в інтер’єрі: поради по догляду та фарбуванню

Непоштукатурену цегляну стіну можна розглядати як історичну цінність, виразний акцент або химерну оригінальну прикрасу. Сприйняття у всіх людей різне, але факт залишається фактом: гола цегляна стіна притягує погляд, змушує людей зупинитися, розглянути її ближче і вирішити, яка вона: красива чи похмура.

Маючи в розпорядженні цегляну стіну і використовуючи основні принципи дизайну, можна зробити унікальною будь-яку кімнату, яка стане неймовірно привабливою. Цегла, на відміну від гладкої оштукатуреної стіни, завжди має свій характер і відмінно поєднується з будь-яким стилем: класичним, сучасним або змішаним. Так що замість того, щоб нехтувати цеглу в якості декору, давайте спочатку дізнаємося, як її зберегти, обробити, прикрасити... і, нарешті, закохатися в своє творіння!

Взагалі, такі роботи найкраще довірити професійним добросовісним майстрам. У зв’язку з цим хочеться порекомендувати скористатися послугами компанії “Ремонтник”, тут, до речі, розцінки на ремонтні роботи львів найвигідніші.

Як зберегти цегляну стіну?

Якщо вам пощастило стати володарем будинку з голою цегляною стіною, в більшості випадків вам взагалі не треба нічого з нею робити ─ просто залиште все як є. Однак, якщо ви хочете, щоб цегла не потьмяніла і не розкришилася з часом, вам доведеться покрити поверхню захисним складом.

Якщо цегляна стіна знаходиться в передпокої або іншому недостатньо світлому приміщенні, покрийте її прозорим лаком — так матеріал збереже свій колір, а легкий глянець зробить кімнату світлішою. Якщо є проблем з освітленням, віддайте перевагу матовій обробці, яка захистить поверхню від пилу, але залишиться непомітною для ока.


Чим очистити стару цеглу?

Якщо ви відчуваєте, що стіну треба спочатку почистити, а потім вже покривати лаком, вам допоможе суміш з води з оцтом. Просто розпиліть цю суміш на проблемні ділянки і протріть ганчіркою. Глибоке забруднення доведеться потерти щіткою з грубою щетиною.

Як захистити цегельну кладку від підвищеної вологості?

У вологих приміщеннях, наприклад, у ванній — особливо важливо зробити поверхню цегляної стіни герметичною, інакше може з’явитися цвіль і інші неприємні явища. Обробіть стіну відповідним складом.

Якщо будівельний розчин кришиться, його потрібно оновити або зовсім замінити. І тільки потім захищати кладку від вологи. Розчистіть шви між цеглою (архітектори кажуть «розшити»), заглибившись на 2 см, а потім заповніть щілини свіжим розчином. Постарайтеся, щоб поверхня вийшла рівною. Процес досить неприємний, але зробити це треба всього один раз, а результат збережеться на багато років.

Важливе попередження

Матеріал, з якого роблять цеглу, ─ пористий, тому він відмінно вбирає будь-які барвники. При великому бажанні фарбу з цегли можна зняти, але це дуже трудомісткий процес. Розчинники дають багато отруйних випарів, до того ж вимагають часу, зусиль і вправності, тому вдавайтеся до них лише в крайньому випадку.

Якщо ви не впевнені, що через кілька років вам як і раніше буде подобається той колір, який ви обрали для цегляної стіни, залиште цю затію. Зрештою, є й інші способи надати їй неповторний вигляд.