В Україні створили перший безпілотний ЗАЗ Lanos

Робомобілі стали відчутним минулорічним трендом у світовому автопромі. Чого вартий тільки ажіотаж з безпілотником Google, який зараз досить впевнено відчувається на американських дорогах. Втім, і вітчизняні розробники можуть похвалитися успішними напрацюваннями у цій сфері.

Восени минулого року українські інженери розробили безпілотну систему для автомобілів, і оснастили нею ZAZ Lanos. Поки що це прототип, але вже найближчим часом творці обіцяють представити повністю готовий зразок. Нова технологія називається Pilotdrive, її авторами є фахівці запорізької компанії “Інфоком ЛТД”.

Особливістю системи є те, що її можна встановити на будь-який автомобіль, навіть вантажівку. Комплектуючі для вітчизняного безпілотника були закуплені за кордоном, оскільки в Україні немає відповідних апаратних рішень.

Pilotdrive включає в себе такі пристрої, як камери, датчики, радари і тепловізор. Вони допомагають орієнтуватися машині на дорозі. Система розпізнає розмітку дороги, її ширину, може орієнтуватися у позашляхових умовах. Датчики безпілотника мають круговий огляд, завдяки чому у нього немає сліпих зон. Крім цього, безпілотник бачить дорожні знаки, пішоходів і навіть тварин, які вибігають на проїжджу частину. Реакція електронних систем машини на перешкоди миттєва, відзначають творці.

До речі, в інтернет магазині ЗАЗ-ШОП можна вигідно придбати якісні запчастини до любої моделі CHEVROLET і DAEWOO.



До розробки Pilotdrive запорізьких спеців підштовхнув збройний конфлікт на Донбасі. Машини, обладнані цією системою будуть доставляти на передову боєприпаси, паливо, медикаменти, продовольство, а також евакуювати поранених.

Pilotdrive володіє пам’яттю збереження своєї життєдіяльності. Так, він виводить на монітор, розташований в салоні, повні дані про місцезнаходження, напрямок руху, пройдений шлях, швидкість на будь-якому етапі руху, реальну витрату палива і працездатності всіх систем управління. Крім того, як наголошують інженери, їх автопілот можна використовувати, наприклад, при роботі в кар’єрах і збиранні врожаю.

Крім Lanos, автопілот встановлюють і на інших машинах. Ними вже укомплектовується український КрАЗ Спартан, його у жовтні привезли на столичну виставку “Зброя та безпека 2016”, щоб продемонструвати можливості вітчизняних безпілотних технологій.