Plantagon: перша в світі теплиця-хмарочос будується в Швеції

До останнього часу городян годували селяни, проте знайшлися вчені, які визнали таку модель виробництва продуктів харчування неефективною. А кілька років тому концепція «міського сільського господарства» знайшла своє реальне втілення. У шведському місті Лінчепінг почалося будівництво першого у світі «вертикального зеленого дому» - хмарочоса, призначеного для вирощування сільськогосподарських рослин.

За підрахунками ООН, до 2050 року населення Землі збільшиться на 40% і досягне 9 млрд. чоловік. Відповідно, це спонукає до зростання кількості посівних площ, а  також бурхливого розвитку тепличних господарств. До речі, тут http://metalworld.com.ua/ можна вигідно замовити якісні теплиці під плівку і полікарбонат.

Найближчим часом 80% людства складуть городяни. Щільність міського населення значно збільшиться, що викличе проблеми з постачанням жителів міст продуктами харчування. Їх доставка в міста загрожує перетворитися у серйозну проблему.

Ідея компанія Plantagon полягає в тому, щоб наблизити місця виробництва сільгосппродукції до місць її споживання. Концентрація виробництва в одному місці дозволить швидко впроваджувати сучасні технології і збільшить ефективність, дасть можливість використовувати для вирощування рослин нічні надлишки електроенергії і води, наявні в місті, знизить витрати і зменшить навантаження на навколишнє середовище.

По суті, «вертикальний зелений будинок» Plantagon – величезна багаторівнева теплиця, орієнтована на раціональне використання енергії. Всередині конструкції розмістяться виробничі і дослідницькі поля. Планується, що в ній будуть знімати щорічно кілька врожаїв.



Проект розроблений і реалізується спільними зусиллями компаній Plantagon і Sweco. По мірі необхідності будуть залучатися інші партнери. За словами представників компаній, їх об’єкт буде максимально орієнтований на використання відновлюваної енергії.

Первісна цифра інвестицій в проект складає 200 млн. шведських крон або близько 30 млн. американських доларів. Закінчення робіт заплановане вже на другий – третій квартал поточного року.

Слід зазначити, що спроби впровадження масштабного сільськогосподарського виробництва в міські структури на обмежених площах робилися і раніше, але далі урбаністичних проектів справа поки не просувалася. Вертикальний зелений будинок в Лінчепінге – справжній прорив в майбутнє!