Назад до витоків: будинок, інтегрований в печеру

В Іспанії в одній з печер передгір'я Сьєрра-Морена бюро архітектурних рішень UMMO Estudio нещодавно реалізувало цікавий проект житлового будинку Cuevas del Pino. Будівля, споруджена всередині печери, поєднує в собі природні поверхні вапняних порід, сучасні матеріали і мінімалістичний дизайн.

Кожна людина мріє про комфортну, затишну, функціональну домівку. Втім справа ця серйозна, і потребує професійного підходу. На сайті https://bastrichev.com ви дізнаєтесь про діяльність архітектурного бюро Бастричевих. Завдяки великому досвіду, креативному індивідуальному підходу, застосуванню найпередовіших технологій і найсучасніших матеріалів спеціалісти компанії реалізують любу вашу архітектурно-дизайнерську задумку.

Раніше печери, розташовані в похилих пластах місцевого рельєфу, використовувалася пастухами в якості сховищ для худоби під час негоди. І сьогодні багато з печер переобладнані місцевими жителями для потреб сільського господарства і тваринництва.



Саме в одній із таких печер компанія Pilar del Pino López вирішила облаштувати будинок, який став частиною заміського комплексу для відпочинку Alojamientos Rurales Cuevas del Pino, що займає територію площею 10 тис. кв. м недалеко від містечка Вілларубія. На площі комплексу розташовані житлові номери, будинки та апартаменти, сади і басейн, майстерні, тощо.



Будинок в печері розмістився в природних обрисах скелі, створених самою природою. Відкритий простір дозволив облаштувати комфортне житло площею 104 м. кв. В інтер’єрі архітектори вирішили не порушувати природну гармонію і для обробки використовували дерево, бетон і мармур, залишивши при цьому вапняні стіни недоторканими. Вікна будинку виходять на південь, тому просторі кімнати мають природне освітлення.

Оренда будинку-печери обійдеться в 150 у.е. на добу.



Американцям, схоже теж припала до душі ідея будувати житло в печерах. Так родині Сліпперів сподобалася покинута каменоломня неподалік від річки Міссісіпі, причому їм так припало до душі це місце, що вони вирішили там оселитися.

Каменоломня виявилася досить великою – 15 000 кв. м., так що сім’я змогла облаштувати в печері три спальні, велику кухню і навіть домашній офіс. Загалом, влаштувалися не погано, хоч і витратили на будівництво 4 роки. Правда, для нормалізації вологості довелося витратитися на три промислових вологопоглинача. Але зате в печері постійна температура 20°С, і взимку і влітку.