Успішні випробовування експериментального надпровідного силового кабеля

Рекордний за довжиною, приблизно кілометровий (0,62 миль) відрізок надпровідного енергетичного кабеля був нещодавно офіційно інтегрований в енергосистему німецького міста Ессена, з'єднавши дві трансформаторні станції в його центрі.

Надпровідні кабелі на сьогоднішній день є відмінною альтернативою для високовольтних кабелів, які використовують у розподільчих мережах міста. А застосування спеціальної гофри для кабеля суттєво спрощує його прокладку, та довговічність.

Таке впровадження надпровідників значно скорочує втрати енергії, тим самим спрощуючи інфраструктуру.  Це дозволить відмовитися від величезної кількості трансформаторних підстанцій. Такий підхід нарешті звільнить ресурси і міську землю. Остаточно рішення щодо модернізації електромереж, буде залежати від уряду Ессена.

Концентричний трифазний кабель, створений в рамках проекту AmpaCity, має напругу близько 10 кіловольт, і призначений для передачі потужності в 40 мегават. Надпровідник транспортує в шість разів більше енергії, ніж мідний кабель з таким же розміром.

Кабель повністю складається зі спеціальної кераміки та надпровідного матеріалу. Вони знаходяться всередині захисного кожуха, де підтримується температура біля 200С. Завдяки таким властивостям, надпровідний кабель з легкістю може замінити лінію на 100000 вольт.

Новий проект AmpaCity послужить хорошим прикладом для вирішення поточних проблем, зокрема енергопостачання. Його результат залежить від національних довгострокових фундаментальних і прикладних досліджень, які перебувають у тісній співпраці разом з інноваційними партнерами, які займаються галуззю. В недалекому майбутньому і лампа-лупа в косметологічному кабінеті, і комп’ютер вдома, і принтер в офісі зможуть отримати енергію з допомогою нового кабелю.

Керівник Університету технічної фізики KIT М. Ное сказав, що високотемпературні енергетичні надпровідні кабелі вже давно готові до комерціалізації. На це пішло близько тридцяти років, щоб втілилися високотемпературні надпровідники у промислове використання. Дослідники знайшли найбільш підходящі матеріали, створивши кабель з підвищеною механічною міцністю, щоб зменшити втрати змінного струму.