Кредити онлайн: що потрібно знати

Взяти кредит в банку деколи складно, адже вимоги кредиторів посилюються з кожним днем. Зате позику в мікрофінансовій організації, яка оформляється через інтернет, – простіше простого. Однак такі позики можуть бути небезпечні.

Розглянемо для початку, на що слід звертати увагу при виборі мікро-фінансової організації (МФО). На думку багатьох експертів, першою справою варто вивчити такі фактори як наявність сайту, номера у державному реєстрі НБУ. Також важлива наявність чинного колл-центру. У компаній, які хочуть швидко заробити гроші і піти з ринку, як правило, немає бажання вкладати кошти в інфраструктуру. А ті, хто має намір працювати серйозно і довго, навпаки, її створюють.

Варто звернути увагу і на рейтинги надійності та кредитоспроможності – солідна компанія завжди рейтингується. Важливі чинники – широка філіальна мережа, прозорі умови кредитування. Якщо хоч одній умові компанія не відповідає, краще зовсім відмовитися від її послуг.

Корисно знати: експерти оцінюють частку «сірих» МФО на рівні 25% від обсягу легального ринку мікрофінансування в цілому. Цифра, звичайно, дуже істотна, проте рік від року знижується. Адже сьогодні за діяльністю мікрофінансових організацій стежить НБУ, та й самі гравці зацікавлені в очищення галузі від недобросовісних учасників.

До мікрофінансових організацій, що працюють в онлайні, встановлюються ті ж самі вимоги «прозорості», що і до всіх МФО. Брати кредит в онлайні небезпечно тоді, коли про компанію нічого не відомо. Пам’ятайте: якщо ви берете мікрокредит в онлайні, ваші ризики зростають.

По-перше, згодом від вас можуть зажадати повернути кредит за вищою ставкою, ніж анонсована, і свою правоту доведеться доводити в суді. А це, самі розумієте – час і гроші.

По-друге, отримуючи такий кредит, ви надаєте кредитору паспорт, даними якого можуть скористатися зловмисники, якщо мова йде про шахрайську схему.


Що потрібно знати, коли ви звертаєтеся в МФО?

1. Як і при зверненні в банк, визначитеся, як, коли і скільки ви будете платити. Для цього у багатьох компаній на сайті є калькулятор, який дозволить розрахувати сили і можливості. Уточнити інформацію можна також у менеджера чи працівника колл-центру.

2. Також варто звертати увагу на процентні ставки. У сегменті онлайн-кредитування вони нижчі, ніж у класичних гравців на ринку мікрофінансів.

Тут важливо знати всі деталі, включаючи пені і штрафи за виникнення прострочення. Експерти нагадують, що всю інформацію про позичальників і платіжну дисципліниу МФО передають у бюро кредитних історій, тому досвід кредитування МФО безпосередньо впливає на кредитну історію громадянина. Іншими словами, затримуючи платіж ви псуєте собі кредитну історію і втрачаєте можливість не тільки подальшого звернення в банк, але і в МФО.

3. Завжди уважно читайте договір позики та інші документи, наприклад, загальні правила надання позик, які розміщені на сайтах онлайн-МФО без винятку.


Терміново потрібні гроші? Ось тут экспресс кредит ви знайдете перелік перевірених компаній, що оперативно і на вигідних умовах нададуть вам необхідну суму.