Canon ME20F-SH: камера для непроглядної темряви

Одним з найбільш значних досягнень у боротьбі за отримання повноцінного кольорового зображення при вкрай низькій освітленості стала компактна, високочутлива камера ME20F-SH - унікальний апарат, представлений компанією Canon.

Цей багатоцільовий пристрій призначений для професійного відеозапису, наприклад для нічних зйомок природи, однак може використовуватися і в системах відеоспостереження. Для будь-якої сфери застосування відеотехнологій камера задає нові стандарти чутливості.

Камера була представлена влітку 2016 року, а її продажі почалися в грудні. В даний час компанія Canon продовжує знайомити фахівців з новинкою. Вона з успіхом демонструвалася в ході роад-шоу SecTech, яке пройшло по найбільших містах Австралії в період з 4 по 18 жовтня.

В основі камери Canon ME20F-SH лежить КМОП-матриця розміром 35 мм з 2,26 млн пікселів. Розмір одного пікселя — 19 мкм, що у 5,5 рази більше, ніж у пікселів в сучасних цифрових дзеркальних фотоапаратах.

Матриця дозволяє отримувати зображення з роздільною здатністю до 1080p при освітленості аж до 0,0005 лк, а відношення «сигнал/шум» сягає в камері 75 дБ, що еквівалентно чутливості 4,6 млн ISO. При таких параметрах камера дає можливість формувати кольорове зображення в тих умовах, в яких раніше можна було отримувати лише чорно-біле, з використанням інфрачервоного випромінювання.

Виконує обробку зображення в камері процесор DIGIC DV4. Придушення шумів виконується в камері з фірмовим технологіям Canon. У камери є також функція «Широкий динамічний діапазон (WDR) і гамма-корекція по кривій Canon Log.



На камеру можуть встановлюватися об’єктиви з кріпленням EF або EF-S. Підтримується автофокус. В камері використовуються нейтральний і інфрачервоний фільтри, які можуть вводитися в світловий потік і виводитися з нього.

Для виводу зображення камера має порти 3G/HD-SDI і HDMI. До порту HDMI підключається монітор високого дозволу. Для віддаленого контролю служать 2,5-міліметровий роз’єм міні-джек» і 8-штирьковий RS-422. Крім того, в камері є 3,5-міліметровий роз’єм міні-джек»для виводу звуку. Для синхронізації з відеозображенням від інших джерел застосовується порт GENLOCK. Камера забезпечена слотом для карти microSD, однак вона використовується тільки для оновлення прошивки.

Розміри камери без об’єктива — 10,2х11,6х11,3 см, вага — 1,1 кг, а ціна приблизно 30 тисяч доларів США.