«Божевільний Макс» встановив рекорд швидкості на велосипеді

Іноді велосипеди можуть їздити швидше, ніж автомобілі. Це нещодавно довів австрієць Маркус Стокл, встановивши новий світовий рекорд швидкості для велосипеда, розігнавшись до 167,6 кілометра в годину. На досягнення максимальної швидкості екстремалу знадобилося 11 секунд і 650 метрів похилої траси.

За Максом Стоклем вже давно закріпилося прізвисько «Божевільний Макс», і він в черговий раз підтвердив, що отримав його не даремно. Австрієць встановив новий рекорд швидкості на велосипеді.

А якщо і ви є прихильником швидкісної їзди, в інтернет-магазині z-bike.com.ua знайдете чудові моделі циклокроссових і шосейних швидкісних велосипедів Cannondale, Prideкращих, і інших відомих світових виробників. Тут передбачена зручна система пошуку по брендам, кольорам, матеріалам виконання, ціновим і іншим критеріям, що дозволяють підібрати найоптимальніший саме для вас варіант велосипеда. До речі, саме зараз багато моделей можна придбати по досить суттєвій знижці!

Заїзд відбувався в чилійській пустелі Атакама при безвітряній погоді. Стартова точка знаходилася на висоті 3972 метра під кутом в 45 градусів. Спортсмен використовував велосипед марки Mondraker Summum без якого-небудь технічного апгрейда, тобто в стандартній комплектації. Але сам Стокл для безпеки і кращої аеродинаміки був одягнений в спеціальний шолом і обтягуючий костюм, на зразок того, який використовують лижні стрибуни з трампліну.



42-річний спортсмен побив свій колишній рекорд швидкості 2011 року. Тоді Стокл в Нікарагуа розігнався до 164,95 кілометра в годину.

«Розігнатися до 120 кілометрів на годину - це не проблема. Всі складнощі починаються пізніше. Доводиться докладати неймовірних зусиль, щоб утримати велосипед. Радий, що хоч один раз мені це вдалося», - каже Макс.

До рекордної швидкості Стокл розігнався всього за 11 секунд. Популярна модель «Жигулів» за цей час не досягне навіть «сотні», а на швидкість 167 кілометрів на годину ця машина взагалі не розрахована. Байк екстремала не конкурент боліду «Формули-1», а от з Ferrari цілком міг би змагатися.

Такої неймовірної швидкості Макс досяг завдяки кільком чинникам. Він стартував він на висоті чотирьох тисяч метрів над рівнем моря, де опір повітря значно нижче, а також вибрав для спуску скелю з ідеальним кутом в 45 градусів. Рекорд був би неможливий без спеціального костюма. У ньому Стокл немов розрізав повітря.

Робота над створенням ідеальної конструкції велася два роки, а прототипи випробували у спеціальній аеродинамічній трубі. З десяток варіантів було відкинуто, але в підсумку конструктори знайшли потрібне рішення.

Втім, абсолютний рекорд швидкості на звичайному велосипеді не побити. Два роки тому француз Ерік Барон винайшов абсолютно унікальний байк, на якому розігнався до 223 кілометрів на годину. Зазначимо, що швидкості в 220 кілометрів на годину в середньому буде достатньо для зльоту пасажирського лайнера.