Врятуйте ваші вуха! Основні причини зниження слуху

Згідно зі статистикою, в 45 років порушення слуху зустрічаються у 17% людей, а після 65 років – у більше 35%. Однак далеко не завжди це пов'язано з віком. Нерідко до такого розвитку подій призводять проблеми, про які ми і не підозрюємо, але яким цілком можемо запобігти.

Отит

Найбільшу небезпеку для слуху представляють ускладнення гострого отиту, в результаті якого в слуховому проході можуть утворитися рубці. Не меншу, якщо не більшу загрозу представляє ексудативний отит, при якому в порожнині середнього вуха накопичується рідина (ексудат) і який часто проходить непомітно. З часом вона густішає, утворюючи в’язкий секрет. Якщо вчасно його не видалити, це може призвести до хронічного запалення і стійкого зниження слуху.

Доводьте до кінця під контролем лор-лікаря лікування гострого отиту, а по закінченні лікування обов’язково перевірте слух за допомогою шепітної мови або аудіометрії, що досліджує слух за допомогою спеціальних навушників, які подаються звукові сигнали різної інтенсивності і частоти. Не залишайте без уваги хронічні лор-захворювання (риніти, гайморити, фарингіти). Змусити слухову трубу працювати, а середнє вухо вентилюватися допоможе меринготомія (при якій лікар робить невеликий отвір в барабанній перетинці), а в запущених випадках – тімпаностомія або шунтування барабанної порожнини, під час якої в барабанну перетинку встановлюється мікроскопічна силіконова (іноді металева) трубочка.

В цьому і в інших випадках вам допоможуть ефективні слухові апарати Widex Bravo B2, які можна придбати в інтернет-магазині Solosluh по найкращій вартості.


Тривалий шумовий вплив

У групі ризику – жителі великих промислових міст, працівників шумних виробництв (шахтарі, будівельно-ремонтні робітники, працівники потокових машинобудівних конвеєрів), любителі плеєрів. У цьому випадку потрібно дозувати акустичне навантаження, яке не повинно перевищувати 55 децибел (для порівняння: 80 децибел відповідає звуку порохотяга).

Вибирайте оптимальну модель навушників, віддавши перевагу великим, закритим, які під час прослуховування музики захищають слух від сторонніх шумів. Не обійтися без навушників і при роботі з дрилем, електропилкою, апаратом для газового зварювання.


Ототоксичні ліки

До таких належать антибіотики широкого спектру дії, діуретики, нестероїдні протизапальні препарати, психотропні засоби (антидепресанти і транквілізатори), деякі серцеві препарати. При застосуванні рецептурних і безрецептурних препаратів дотримуйтесь рекомендацій лікаря і уважно читайте інструкцію. Не перевищуйте рекомендовану дозу. Намагайтеся по можливості приймати препарат коротким курсом.


Травма барабанної перетинки

Звичайна ватяна паличка, інколи шпильки, олівці, зазвичай виступають інструментом за допомогою яких дехто намагається очистити слуховий прохід від накопиченої сірки.


Інфекції

Нерідко слух знижується після перенесених інфекційних захворювань: паротиту, кору, скарлатини, грипу. У цьому випадку потрібно дотримуватись гігієнічних, карантинних заходів (якщо в будинку є хворий), зміцнювати імунітет (прийомом полівітамінів, вакцинація – якщо вона можлива).