Арахіс знижує ризик смерті від раку, діабету і хвороб серця

Арахіс допомагає суттєво знизити ризик передчасної смерті. Про це повідомили вчені, проаналізувавши результати дослідження, що проводилися на основі даних 120 852 чоловіків і жінок, які жили в Нідерландах в період з 1996 по 2006 роки. Результати даного дослідження нещодавно були опубліковані в міжнародному журналі епідеміології BMC Medicine.

Зустрічайте новий крутий формат улюблених горішків! Саме на mistercrisper.com.ua ви дізнаєтесь у чому таємниця неперевершеного смаку арахісу MR.CRISPER.

Науковці з Маастріхтського університету в Голландії прийшли до висновку, що ті люди, які вживають щодня всього 10-15 грамів арахісу (пів жмені) мають менший ризик померти від цілого ряду серйозних захворювань. Найкращі показники дослідження показало у випадку з респіраторними, нейродегенеративними захворюваннями, діабетом, раком і серцево-судинними хворобами. Результати виявилися приблизно однаковими як для чоловіків, так і для жінок. Скорочення ранньої смертності при різних захворюваннях становило від 12 до 44 відсотків.

Дослідження включало в себе опитування людей від 55 до 69 років щодо вживання ними арахісу, інших видів горіхів і арахісового масла. Воно проводилося в 1996 році. Потім фахівці порівняли результати з даними державної статистики про те, хто з цих людей помер протягом 10 років - до 2006 року.

Цікаво, що вживання земляного горіха в кількості більшій, ніж 15 грамів, не показав ніякого зростаючого впливу на зниження ризику передчасної смерті. Тобто, люди, які вживали і 15, і 200 грамів арахісу в день, показали схожі результати. Таким чином, можна зробити висновок, що для зміцнення здоров’я достатньо щодня з’їдати всього приблизно 15 грамів арахісу. Враховуючи, що його вартість у порівнянні з іншими горіхами досить прийнятна, це добрі новини для людей різного статку!

Пояснення такій статистиці вчені знаходять в унікальному складі арахісу, який містить різні сполуки: мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, клітковину, антиоксиданти. Всі вони сприяють більшій тривалості життя і зниженню смертності в результаті названих захворювань.

Паралельно з вивченням впливу на здоров’я земляного горіха вчені відстежували аналогічний вплив арахісового масла, яке дуже популярне в США і країнах Західної Європи. Зрештою, вони прийшли до висновку, що вживання цього продукту з арахісу не має ніякого позитивного впливу на здоров’я. На думку фахівців, це пов’язано з тим, що арахісове масло містить всілякі добавки (солі, рослинні масла, трансжирні кислоти).

Зазначимо, що висновки про користь арахісу для здоров’я раніше звучали і в дослідженнях вчених з інших країн світу. Так, наприклад, позитивний вплив арахісу на серцево-судинну систему раніше відзначали азіатські та американські дослідники.