Як WiFi впливає на наше здоров’я?

Існує безліч думок щодо того, шкідливий для нашого здоров'я Wi-Fi чи ні. Бездротове підключення до мережі, використовувати яке може велика кількість людей одночасно, є сьогодні практично у всіх громадських місцях. Багато хто з нас встановили роутер будинку, в результаті чого користуватися інтернетом тепер легко і комфортно. Але чим популярнішою стає ця технологія, тим більше виникає суперечок щодо її безпеки для людини.

А ось посилання на сайт, де ви знайдете детальний опис принципу дії бездротової точки доступу, тут же ви зможете придбати якісні пристрої Wi-Fi різних конфігурацій по найкращій в Україні вартості.

На сьогоднішній день немає однозначних висновків щодо шкоди, користі або нейтральності Wi-Fi для організму. Спробуємо проаналізувати всі питання, що стосуються того, який вплив справляє на нас встановлений у квартирі роутер, і для цього ми почнемо з головного — з’ясуємо, як він працює.


Яким чином Wi-Fi «роздає» інтернет-з’єднання?

Роутер з Wi-Fi-технологією «ділиться» з іншим обладнанням високошвидкісним доступом до інтернету за допомогою електромагнітних хвиль — саме через них виникли суперечки про шкоду цієї технології.

Електромагнітні хвилі присутні в нашому житті вже багато років, адже ще колись їх використовували в радіоприймачах для передачі сигналу. Сьогодні завдяки їм стала можливою робота великої кількості техніки — від ноутбуків і мобільних телефонів до мікрохвильової печі.


Як електромагнітні хвилі впливають на організм людини?

Вони впливають на мозок і центральну нервову систему, тому якщо випромінювання надто сильне, людина відчуває слабкість, головні болі та роздратованість. Таким чином, негативний вплив від електромагнітних хвиль існує, але чи шкідливий сам Wi-Fi-роутер? Щоб відповісти на це питання, нам потрібно зробити аналіз конкретних властивостей цього пристрою і порівняти його з іншою технікою, якої ми користуємося в повсякденному житті.

Ми зупинимося на наступних параметрах Wi-Fi-роутера:

- Потужність випромінювання.

- Радіус впливу.

- Тривалість використання пристрою і його розташування.

Частота роутера, становить 2,4 ГГц — як і в мікрохвильовій печі, але остання набагато шкідливіша для здоров’я. Чому? Вся справа в потужності — у мікрохвильовці вона в десятки разів вища, саме цей показник визначає вплив випромінювання на людину. Таким же чином порівнюємо роутер з мобільним телефоном — у першого пристрою потужність вимірюється у показнику мВт, а ось у стільникового вона становить мінімум 1 Вт, що в рази вище. Таким чином, потужність випромінювання Wi-Fi-роутера незначна порівняно з іншою технікою.

Зверніть увагу на те, як розташовується інтернет-обладнання в будинку. Оскільки ми користуємося доступом до мережі без прив’язки до роутера, потужність випромінювання ділиться пропорційно відстані до вас. Той же смартфон ми прикладаємо безпосередньо до вуха при розмові, тому він сильніше впливає на наше здоров’я і шкідливий в більшій мірі, так як багато хто з нас протягом дня здійснюють досить багато дзвінків.

Має значення те, скільки часу ми зазвичай користується пристроєм — якщо просидіти цілий день за ноутбуком, це вплине на нас гірше, ніж двохвилинна розмова по телефону. Тому все залежить не від наявності або відсутності випромінювання в будь-якій техніці, а від того, наскільки розумно й помірковано ми її використовуємо.

В світі проводилося багато досліджень і дослідів, спрямованих з’ясувати, чи дійсно Wi-Fi шкідливий для здоров’я, але довести це поки не вдалося. Втім, ніхто не зміг знайти аргументи нешкідливості цієї технології для організму, тому однозначно заборонити або дозволити використовувати її неможливо. Висновок один — все має бути в міру, тому, щоб зменшити вплив Wi-Fi-роутера, а, точніше, його випромінювання в квартирі, дотримуйтесь таких порад:

- Не ставте пристрій там, де перебуваєте найчастіше — краще, щоб він розташовувався на відстані від 40 см. Крім того, якщо розташувати обладнання на робочому столі або системному блоці, це погіршує якість сигналу.

- Вимикайте роутер, коли ви ним не користуєтесь ним або збираєтеся лягати спати.

- Вимикайте модуль Wi-Fi на телефоні, коли не використовуєте його.