Домашній робот-помічник і няня ASUS Zenbo

Різноманітні проекти домашніх роботів-помічників у різному вигляді з'являються досить часто. Переважно подібні спроби роблять порівняно невеликі стартапи, типу Jibo. Досить несподівано, поряд зі смартфонами Zenfone 3 і ультрабуками Zenbook 3, компанія ASUS нещодавно показала свій варіант під назвою Zenbo.

http://dom-service.com.ua/nanny/nyani-grudnichku

За задумом ASUS, робот зможе управляти всіма пристроями «розумного» будинку, в тому числі і системою сигналізації. Сам робот має вигляд бази з великими колесами і “голови” на рухомому кріпленні з великим екраном, на якому може відображатися необхідна інформація або досить миле анімоване обличчя робота.

Робота можна використовувати в якості домашнього фотографа, помічника за рецептами з кухні, він може нагадувати про заплановані події, відповідати на голосові запитання і команди і навіть розважати дітей читанням книг або танцями під музику. Zenbo вміє здійснювати покупки в інтернет-магазинах, вимикати техніку по команді (само собою, підключену до мережі).

Спеціалісти з ASUS обіцяють активно розширювати функціональність Zenbo: найближчим часом робот навчиться реагувати на екстрені ситуації, надсилати відповідні повідомлення і транслювати все, що відбувається за допомогою вбудованої камери в реальному часі.



Варто зазначити, що це далеко не єдиний приклад використання роботів в якості доглядальників і нянь. Дещо раніше в Японії теж створили робота, який поєднує в собі функції доглядальниці, компаньйонки і охоронця. Його основна мета - допомагати людям похилого віку, за якими нема кому доглянути.

Робот по імені Вакамару здатний цілодобово стежити за будинком, щоб при перших ознаках проблеми оповістити про неї сім’ю, лікарню або поліцію. Наприклад, він знає, як подзвонити родичам, якщо його господар впав або не може вийти з ванни.

Камери, вставлені в “брови” робота, дозволяють йому “бачити”, коли він пересувається по квартирі. Отримане таким чином зображення можна передавати на мобільні телефони останньої моделі, забезпечені спеціальним екраном.

Компанія Mitsubishi Heavy Industries, фахівці якої розробили Вакамару, має намір почати продаж робота висотою 3 футів 3 дюйми (приблизно 1 метр) в квітні поточного року. Коштувати він буде 5-6 тис. фунтів (8-10 тис. доларів).