Біоцемент: бактерії захистять фундаменти від просідання

Винахідники з Великобританії розробили проект біоцементу — унікального матеріалу, який спеціальні бактерії будуть вирощувати у відповідь на створюваний на них тиск. Тобто вони зможуть запобігати просіданню землі під фундаментами будівель. Проект був представлений на конференції Асоціації комп'ютерного дизайну в архітектурі (Association for Computer Aided Design in Architecture) в Анн-Арбор (США).

Коли земля під будівлею починає просідати, це може обернутися як звичайним дорогим ремонтом, так і цілковитим руйнуванням будівлі. Якщо у першому випадку все можна вирішити за допомогою якісних будматеріалів, у тому числі пропонованих тут http://vsvplus.com.ua/g4714355-suhie-stroitelnye-smesi ефективних сухих сумішей ПОЛІ-ЮГ,  то катастрофічні наслідки руйнування навіть важко собі уявити, особливо, коли мове йде про багатоповерхові споруди.

Але якщо вчені з Великобританії досягнуть успіху, в один прекрасний день реставрувати грунт будуть генетично модифіковані бактерії.

Натхненний успіхом іншої команди, яка створила бактерію, що відновлює бетон, в рамках змагання з штучної біології, британський біодизайнер і його колеги розробили так званий «біоцемент». Цей матеріал на основі спеціально модифікованих грунтових бактерій, які будуть розмножуватися у відповідь на зміну ґрунтового тиску, що дозволить значно зміцнити грунт під фундаментом.

Для досягнення цієї мети команда виростила кишкову паличку в штучному субстраті гідрогели, поміщеного в капсулу. Вони піддали бактерію надлишковому тиску, що в 10 разів перевищує тиск води на морському дні. Потім вчені ідентифікували 122 бактеріальних гена, які після зміни тиску збільшили свою активність втричі.

Після цього біологи модифікували бактеріальний геном так, щоб регулююча ділянка ДНК, що відповідає за активацію одного з цих генів, була прикріплена до іншого гену, який викликає світіння під час розмноження. Таким чином, чим вище тиск, який чиниться на мікроб, тим сильніше він світиться, як повідомили вчені в рамках конференції Association for Computer Aided Design in Architecture.

На наступній зустрічі вони розкажуть про те, як бактерії реагують на зовнішні сили, такі як тиск грунтових вод, які ззовні впливають на фундамент (як зображено на малюнку). Коли всі спостереження будуть зроблені, дослідники замінять ген світіння на ген, який і буде створювати так званий «біоцемент» з функцією самовідновлювального фундаменту.