Офшорні зони: види та особливості

Офшорна компанія – спосіб вести бізнес зі значною економією на податкових видатках. Відкрити фірму в офшорній зоні може не тільки власник великого бізнесу, але і звичайний фрілансер. Різні схеми податкових виплат і широка географія офшорних юрисдикцій надають великі можливості для ефективного ведення справ. Для реєстрації або переоформлення компанії в офшорі можна вибрати будь-яку частину світу. Важливо тільки уявляти собі особливості офшорних зон різних типів.

Бажаєте відкрити свій бізнес на Кіпрі? Ось тут https://aar.com.ua/ru/services/offshory-i-zarubezhnye-kompanii/kipr ви знайдете корисну інформацію про законодавство, особливості придбання і реєстрації компаній у цій офшорній зоні.

Офшорна зона — податковий рай

Офшорною зоною називається держава або його частина, де компанії-нерезиденти мають особливі умови реєстрації, ліцензування діяльності, оподаткування. Свою вигоду офшорна зона отримує у вигляді зборів за реєстрацію та перереєстрацію компаній, податкових надходжень, розвитку будівництва та телекомунікаційних мереж.
В обмін вона пропонує:

- простий і недорогий процес реєстрації компаній-нерезидентів;

- низькі ставки прибуткового податку та податку на прибуток;

- звільнення від державного валютного контролю;

- конфіденційність бізнесу;

- відсутність митних зборів на ввезені для потреб компанії автомобілі, матеріали та обладнання.

В світі існує більше 50 офшорних зон. Здебільшого це невеликі країни третього світу, в яких сектор офшорних послуг є суттєвим, а часом і основним джерелом доходу. При цьому реєстрація в офшорних зонах і щорічні витрати на утримання компанії обійдеться всього в декілька сотень доларів. Особливістю офшорної зони є заборона на ведення підприємницької діяльності на її території для зареєстрованої тут компанії-нерезидента.

 

Види офшорних зон

Класичні офшорні зони. Згідно з класичною схемою, компанія-нерезидент щорічно платить державі невелике мито, при цьому з неї не стягується ніяких податків і не потрібно бухгалтерських звітів. Найвідомішими представниками цього типу є: офшор «Беліз», офшор «Сейшели», офшор «Віргінські острови» (точніше – «Британські Віргінські острови») і «Кайманові острови», офшор «Домінікана».

Офшорні зони з низьким оподаткуванням. В деяких країнах не стягуються податки з компаній, що ведуть бізнес за їх межами, і діє низьке оподаткування для місцевого бізнесу. Найяскравішим прикладом такої офшорної зони є Кіпр.

Країни, які надають податкові пільги. Для певних видів діяльності податкові пільги нерезидентам надають багато країн, які найчастіше навіть не асоціюються з поняттям офшору. До них належать Великобританія, Швейцарія, Греція, Нідерланди.