Особливості весняного застосування гербіцидів

Щорічно в боротьбі з багаторічними бур'янами під час весняної підготовки ґрунту в господарствах застосовуються гербіциди. Грунтові гербіциди застосовуються до того, як з'являться перші сходи тієї чи іншої культури. При попаданні на грунт склад утворює на ньому так званий ґрунтовий екран, який здійснює захисну функцію. В результаті сходи бур'янів гинуть, коли досягають цього екрану, а сільськогосподарські культури продовжують рости.

Такий підхід дозволяє більш ніж на місяць відстрочити появу бур'янів, що перешкоджає нормальному росту культури. Як правило, ґрунтові гербіциди використовуються для захисту овочевих і дводольних просапних культур, а також картоплі. А ось на сайті semenas.com.ua ви зможете розглянути якісні гербіциди, такі, як Гербицид Евролайтинг та інші ефективні засоби захисту рослин, а також краще насіння соняшнику – Неома, Ріммі (Рими) під Гербіцид Євролайтінг.

 

Особливості застосування грунтових гербіцидів


Застосування ґрунтових гербіцидів має свої особливості:

1. Структура грунту повинна бути дрібногрудкуватою, щоб гербіциди могли розподілитися в ній максимально рівномірно. Розмір грудок грунту не повинен перевищувати 20 мм в діаметрі. Знизити ефективність ґрунтового гербіциду здатні великі грудки, наявність стерні і високий вміст пожнивних залишків.

2. Вологість грунту повинна бути помірно високою – тільки в цих умовах гербіцид може почати діяти. Зокрема, в процесі внесення гербіциду слід суворо дотримуватися норми його робочої витрати – на 1 га має бути внесено не менше 400 літрів. 

3. Вид і тип грунту, а також кількість органічних речовин, що містяться в ній, здатні вплинути як на ефективність ґрунтового гербіциду, так і на тривалість його дії.
Чим легший грунт, тим менша кількість препарату потрібно для обробки одиниці площі. Приміром, на піщаних і супіщаних грунтах з невеликою кількістю гумусу грунтові гербіциди можуть використовуватися в мінімальних зареєстрованих нормах витрати.

Варто відзначити, що на легких грунтах, схильних до вітрової ерозії, дія грунтових гербіцидів часто буває нерівномірною. Зокрема, на деяких дільницях вказаний препарат працює нормально, а на інших проявляє фітотоксичність – оброблювані культури пошкоджуються через його високу концентрацію.

На грунтах з високим вмістом гумусу норму витрати гербіциду повинна бути збільшена. Дана міра необхідна з-за сильної поглинальної здатності такий грунту: грунт з великою кількістю органічних речовин швидко пов'язує і практично повністю деактивує всі діючі речовини гербіциду. Так, на грунтах, які містять понад 6 % гумусу, гербіциди інактивуються або адсорбуються, в результаті не надаючи ніякого впливу на бур'яни. В таких випадках краще використовувати препарати, які впливають через листя.

4. Ефективність грунтових гербіцидів залежить від погодних умов. Зокрема, великий вплив має температура навколишнього середовища – чим тепліша і м'якша весна і початок літа, тим вище ефективність гербіциду, і навпаки, при низьких температурах і відсутності опадів користі від нього буде менше. Розглянемо найбільш поширені ситуації.

Надлишкове тепло. В умовах високої температури грунтові гербіциди залишаються на поверхні ґрунту, і насіння смітних рослин починають давати паростки нижче цього рівня. Якщо опади не з'являться і верхній шар грунту залишиться сухим, гербіцид не буде активним, отже, бур'яни продовжать рости.

Помірні опади. В даному випадку складаються найбільш сприятливі умови для гербіциду. Верхній шар грунту зволожується, і що містяться в ньому насіння бур'янів починають проростати. У той же час дощ гербіциду дозволяє проникнути до цим паросткам і подіяти на них до того, як вони зійдуть.

Надлишкова волога в ґрунті. Велика кількість вологи негативно позначається на гербіцидах – разом з водою вони потрапляють у нижні шари родючого ґрунту, де в подальшому вилуговуються. Отже, паростки бур'янів не пошкоджуються.