Автомобілі Toyota отримають «сонячний» дах від Panasonic і відмовляться від бензину

Сьогодні той дивний час, коли концептуальні проекти стають реальністю. Саме так сталося і з енергозберігаючим проектом двох всесвітньо відомих компаній - Panasonic і Toyota. Тепер, завдяки даху з сонячних батарей, автомобіль зможе їздити не тільки на традиційному паливі, але і на альтернативній енергії.

Сонячні дахи у авто, як правило, раніше були суто експериментальними проектами і створювалися лише на концепт-карах. Toyota стала першим великим автовиробником, який запропонував подібну опцію на своїй моделі гібридного авто Prius в 2012 році. В даний час компанія Panasonic розробила фотоелектричний «сонячний» дах для останньої моделі Prius PHV, яка підвищить потужність авто від 50 Вт до 180 Вт.

Подібний інноваційний 180-ватний дах, який отримав назву HIT Photovoltaic Modul, розроблено для можливості підзарядки літій-іонної силової батареї, поряд зі стандартними 12 - вольтовими свинцево-кислотними акумуляторами. Що особливо примітно, сонячні дахи Panasonic були розроблені стійкими до високої температури навколишнього середовища, яка зазвичай призводить до зниження обсягів виробленої енергії по мірі підвищення температури.

Попередній сонячний дах Prius генерував символічну кількість електрики: її було достатньо для роботи кондиціонера або ж для допоміжної підзарядки 12-вольтової батареї. Зараз же представники Toyota стверджують, що 180-ватний дах дозволить підвищити ефективність автомобіля на 10 відсотків, додаючи кожен день до 3,5 км пробігу.

Сонячні батареї прикріплюються на зігнуте скло даху, після чого заливаються прозорою смолою. Подібні дахи ще не пройшли краш-тести на перекидання в США, тому варіант Prius з «сонячнимп дахом» в даний час доступний тільки в Японії і Європі. Тим не менш, компанія продовжує працювати над впровадженням своєї інновації на американських моделях. Обійдеться така опція в £ 1500 ($ 1 840).

Panasonic став великим гравцем на ринку акумуляторів, створивши у співпраці з Tesla компанію Gigafactory, яка незабаром почне випускати рекордну кількість літій-іонних автомобільних акумуляторів.

Генеральний директор Tesla Ілон Маск заявив, що у майбутньої моделі Tesla Model 3, ймовірно, буде варіант з сонячним дахом. А тепер, коли Panasonic представив свій новий сонячний дах для авто, цілком можливо, що ці дві компанії будуть спільно працювати над цим проектом.

Хотите знать, как гарантировано быстро, безпроблемно, а главное - не оплачивая сразу всю стоимость стать счастливым владельцем новенького авто? Почитайте АвтоТак отзывы членов групп, и вы наверняка присоединитесь к этой выгодной программе.