Офісна проблема: як перестати відволікатися і сконцентруватися на роботі

У світі, де всі схиблені на успіху і продуктивності, страх вибитися з колії і опинитися в аутсайдерах тисне на людину кожен робочий день. Страх призводить до стресу, а стрес знижує продуктивність. Ось таке ось замкнене коло або реалія людини-трудоголіка.

А знаєте, що ще заважає виконувати свою роботу на 100, а то і всі 200 відсотків? Звичка відволікатися. Хтось скаже: спробуй тут не відволікатись і нервуватись, коли, скажімо, потрібно терміново віддрукувати фінансовий звіт, і тут виявляється банальна проблема - закінчився папір. Ну, тут все просто, заходите на сайт інтернет-магазину "ОфисМенеджер", тут вам в необмеженій кількості і асортименті папір формату А4, інша якісна канцелярія і все решта необхідне для продуктивної офісної роботи.   

Мова про інше. Постійне відволікання уваги на сторонні речі – головний ворог продуктивності всіх офісних співробітників. Ворога треба знати в обличчя, щоб ефективно боротися з ним. Так що прочитайте уважно цей список: можливо, ви знайдету в ньому себе і свій колектив? Адже всі ми так чи інакше відволікаємося на:

 

Багатозадачність

Можливо, відповідаючи одночасно на робочі емейли, телефонні дзвінки, роблячи паралельно два проекти і переглядаючи стрічку в instagram, ви відчуваєте себе як мінімум Юлієм Цезарем, як максимум Працівником Року або Містер/Місіс Продуктивність. Психологи розчаровують: насправді подібна багатозадачність – всього лише ілюзія. На паралельне виконання навіть двох завдань ви витрачаєте набагато більше часу і зусиль, ніж на їх послідовне вирішення. Адже ваш мозок змушений постійно переключати увагу і, відповідно, відволікатися. І в доказ – маленький тест. Повторіть просту послідовність букв і чисел: abcdefg і 1234567. Легко, правда? А тепер заміксуйте їх та повторити по пам'яті комбінацію: a1b2c3d4e5f6g7. Збилися? Звичайно!

 

Балакучі колеги

Дослідники вивели цікавий коефіцієнт: виявляється, наш мозок в стані ефективно відстежувати і обробляти хід 1.6 бесіди одночасно. Де 1 вже зайнята нашим внутрішнім монологом. Відповідно, ви здатні паралельно утримувати увагу лише на 0.6 частини інформації з навколишнього світу. А тепер уявіть, що ці шість десятих ефіру забиті захопливою розповіддю колеги про нову сумочку чи останню серію «Ігри Престолів». Навіть, якщо ця хвилююча мова звернена не до вас, ваш головний «робочий інструмент» неминуче відвернеться. 

 

Електронна пошта та інші повідомлення

У ході дослідження за участю співробітників офісу Microsoft було встановлено: після прочитання електронного повідомлення (навіть суто робочого, а не особистого характеру), працівникові потрібно близько 15 хвилин, щоб повністю повернутися і знову зануритися в поточне завдання. А якщо ви отримуєте по десять таких повідомлень на годину? 

Взагалі, виявляється, в середньому офісний працівник відволікається кожні три хвилини: на повідомлення, сторонні посилання, поговорити з колегою або попити води. Ми не машини, так що такий процес при роботі в колективі цілком природний. Ось тільки на досягнення збитого рівня концентрації доведеться витратити в середньому близько 25 хвилин. 

 

Нові ідеї 

Нова свіжа ідея щодо майбутнього проекту або страви на вечерю – це прекрасно. Але якщо зараз вам необхідно терміново виконати інше завдання, запишіть її в блокнот і поверніться пізніше. Так, блокнот або записна книжка – найкращий друг організованих людей. Нехай навіть і трохи старомодний.

 

Безлад на робочому місці

Дослідження в умовах декількох великих офісів підтвердило: близько 82% співробітників відзначали, що організоване робоче місце значно збільшує продуктивність. Організоване - значить охайне, без кілограмів паперу в кожному кутку, безлічі дрібничок і стікерів з завданнями. І взагалі: чим менше дрібних об'єктів навколо вас, тим менше ви ризикуєте відволікати свій дорогоцінний мозок.

 

Неправильний розподіл часу

Психологи і тренери радять ділити свій робочий день на кілька часових проміжків. І для виконання важливих завдань відводити фрагменти по 90 хвилин. Це – цикл максимальної працездатності. І, звичайно ж, дані півтори години слід проводити при відключеному телефоні і, в ідеалі, в навушниках. А після можна дозволити собі і паузи.