Dubai Lamp: суперекономічна світлодіодна лампочка

Як відомо, однією з численних переваг світлодіодних ламп є те, що вони споживають набагато менше енергії, ніж звичайні лампи розжарювання. Але, завдяки партнерству науково-дослідного муніципального центру Дубаї і компанії Philips, була створена світлодіодна лампа, що знижує споживання електроенергії на 90% в порівнянні з лампами розжарювання. Завдяки цьому термін її експлуатації збільшується в 15 разів.

Це перші в світі лампочки, у яких сила світлового потоку в 200 люмен припадає на один ват. Для довідки: люмен – це одиниця вимірювання світлового потоку джерела світла. Ми звикли при купівлі лампочок орієнтуватися на їх потужність, що вимірюється у ватах. Однак, насправді головним параметром яскравості лампи є не її потужність, а кількість світла, яке вона продукує. Наприклад, звичайна лампа розжарювання потужністю 60 Вт видає світло в 700 люменів, а 100-ватна – 1200. Тобто, якщо на лампі написано, 3 люмен/ват, значить, вона дає освітленість 3 люмена на 1 ват затраченої енергії.

В наші дні лампа розжарювання створює силу світла приблизно 10-20 люменів на 1 ватт, а світлодіодні лампи продукують близько 70-80 люменів на 1 Ват.

Тепер, як стає ясно, винайдена компанією Philips лампа в сотню разів економічніша і яскравіша за звичайну лампу розжарювання, і майже в 3 рази ефективніша, ніж звичайна світлодіодна лампа.



Найближчим часом це унікальне штучне джерело світла, призначене для використання в мережі з напругою 220 В - 240 В, і назване Дубайською лампою (Dubai Lamp), почнуть випускати в комерційних масштабах.

Вона буде доступна у двох кольорах- «холодне денне світло» і «теплий білий світ», і 4-х видах з різними типорозмірами:

- 1 Вт E14, форма – свічка. Замінює собою 25 Вт світлодіодну лампу;

- 2Вт E27 форма – грушовидна. Замінює 40 Вт світлодіодну лампу;

- 3Вт E27 форма – грушовидна. Замінює 60 Вт світлодіодну лампу;

- 3Вт дванадцятивольтна MR16 лампа спот. Замінює 50 Вт 12-вольтів галогенну лампу. Має меншу ефективність – 133 люмена на 1 Ват.

Кілька днів тому Дубайська лампа була представлена на виставці эннергоэффективности, що проходить у найбільшому місті Об’єднаних Арабських Еміратів - Дубаї. Планується, що її масове виробництво почнеться з середини поточного року, однак, поки неясно, якою буде її ціна.


Інтернет-магазин elektrikua.com.ua пропонує широкий асортимент освітлювальних пристроїв, розеток і вимикачів, кабелів, і інших якісних електротехнічних товарів відомих виробників по найкращій вартості.