Вибираємо варильну поверхню для кухні

Вбудована побутова техніка — вельми популярний нині тренд в облаштуванні дому та побуту. Вбудовуваних приладів багато, але сьогоднішній огляд про один з основних, а саме про варильні поверхні. Адже вони, по суті, є сучасними аналогами вогнища — з їх допомогою ми готуємо їжу. Тут ми висвітлили основні моменти, які слід знати, вибираючи собі на кухню варильну поверхню.

Каждой хозяйке хорошо известно, как важно подобрать качественную варочную поверхность для кухни. А чтобы выбор был наиболее оптимальным, советую на сайте frankestore.com.ua ознакомиться с продукцией известного швейцарского бренда FRANKE.

Роздільні варильні поверхні сьогодні поступово витісняють традиційні плити, хто ж відмовиться отримати більше свободи в дизайні, конструкції і оснащенні робочої зони на кухні. Але як правильно вибрати варочну поверхню? На що звернути увагу?

Тип пристрою: варильна поверхня або майже плита?

Основна перевага варильних поверхонь – їх компактність: невелика глибина (зазвичай менше 10 см, зустрічаються моделі глибиною 5-6 см); варильна поверхня не обов’язково повинна мати 3-4 конфорки, зустрічаються моделі на 1-2 конфорки. У підсумку компактну варильну поверхню можна розмістити у будь-якому місці на стільниці, де це зручно, і без прив’язки до розташування духовки. Тому такий клас пристроїв також прийнято називати незалежними варильними поверхнями.

Варильна поверхня з духовкою – це союз з двох окремих пристроїв (варильної поверхні та духовки), які пов’язані між собою загальною панеллю управління (зазвичай розташована саме на духовці). Словом, це майже плита, але позбавлена її головного недоліку – неможливості роздільного розташування варильної поверхні та духовки.

Однак і тут чимало зауважень:

- варильну поверхню і духовку слід розташувати так, щоб управління було «під рукою»;

- певна модель варильної поверхні (навіть в рамках одного виробника) працює тільки з певними моделями духовок і навпаки;

- зазвичай таке рішення не обходиться дешевше повноцінної плити або набору «незалежна варильна поверхня + незалежна духовка».


Що краще: газ чи електрика?

Друге важливе питання – тип варильної поверхні стосовно джерела енергії: газ, електрика, їх комбінація. Кожне з джерел енергії має свої плюси і мінуси, проте нерідко вибір за покупця роблять будівельники будинку: що є в будинку – на тому і будемо варити улюблений борщ.

Газові варильні поверхні звичні в користуванні. Головна перевага – швидкий прогрів до потрібної температури і нижча вартість самої поверхні. При низькій ціні газу, експлуатація газової поверхні дешевша, але (!) тільки при наявності магістрального газопроводу. При роботі з газовими балонами застосовна вже зовсім інша математика, також з’являється залежність від постачальників цих балонів. Крім того, не кожна газова поверхня може нормально працювати з газовим балоном.

Головні мінуси газової поверхні – висока пожежонебезпека і складність реалізації додаткових функцій

Електрична варильна поверхня позбавлена багатьох недоліків:

- немає відкритого вогню;

- можна чітко витримувати потрібну температуру і поступово регулювати нагрівання;

- зазвичай передбачено таймер вимкнення конфорки.

При цьому варильні поверхні зберегли всі плюси електричної плити: поступове охолодження конфорки (а не миттєве видалення тепла як у випадку з газовою плитою), що дозволяє неспішно закінчити приготування страви і підтримувати їх гарячим деякий час. Але є головний мінус – повільний прогрів конфорок старого типу.

Зустрічається і комбінована варильна поверхня – гібрид, в якому об’єднуються і електричні, та газові конфорки.