У Саудівській Аравії надрукують 30 млн. квадратних метрів житла

Днями китайська будівельна компанія WinSun уклала контракт з девелопером Al Mobty Contracting Company на забудову Саудівської Аравії 3D-друкованим житлом. Вартість угоди оцінюється в півтора мільярда доларів.
Украинский инженерный технический центр предлагает обследование технического состояния зданий и сооружений в целях получения объективных данных о надежности, степени износа и возможности дальнейшей эксплуатации строительных конструкций.

Згідно з умовами контракту, саудівська компанія візьме в оренду сто великоформатних будівельних 3D-принтерів WinSun і займеться зведенням 3D-друкованих будівель загальною площею 30 мільйонів квадратних метрів. В основному планується друкувати доступне житло для відносно бідних верств населення. Китайська компанія планує підготувати необхідні 3D-принтери до доставки в Саудівську Аравію протягом півроку, після чого надасть арабським колегам технічну підтримку з експлуатації та обслуговування обладнання, а також виробництва спеціалізованих будівельних сумішей, оптимізованих для 3D-друку.

Представники WinSun пояснюють, що рішення використовувати будівельні адитивні технології для боротьби зі зростаючою житловою кризою в арабському королівстві зумовлено такими особливостями, як зниження кількості відходів, економія на робочій силі і матеріалах, використання більш екологічної сировини й значне скорочення будівельних термінів. Крім того, технологія будівельної 3D-друку цементними сумішами відмінно поєднується зі спекотниим і сухим кліматом Саудівської Аравії.

Компанія WinSun вважається провідною будівельною компанією, що застосовує технології 3D-друку цементними сумішами. До числа найбільш відомих проектів входять демонстраційна п'ятиповерхова будівля з 3D-друкованих блоків, 3D-друкований особняк і перший в світі 3D-друкарський офіс, зведений в Дубаї всього за 17 днів, який зараз служить штаб-квартирою місцевого фонду інноваційного розвитку «Дубай майбутнього». Крім представників Саудівської Аравії і Дубая, інтерес до технологій WinSun проявляє уряд Іраку, що має потребу в сучасних технологіях для швидкого відновлення житлового фонду, зруйнованого під час війни з ісламістськими бойовиками.