Дотик до вічності

Особливу цінність і відповідальність має для архітектора та робота, яка причетна до значних культурних і суспільних явищ. Створення храму - одна з таких важливих віх.

20 лютого 2017 року в Києві на вулиці Ягідна на Корчуватському кладовищі було відкрито і освячено митрополитом Онуфрієм Храм Ікони Богородиці «Печерської». Тут у 2009 році міською владою було виділено ділянку для облаштування скиту Києво-Печерської лаври. Тоді ж і почалася робота над проектом храмового комплексу, де будуть проводитись літургії і відспівування покійних ченців і діячів церкви. Автори Олександр Молож і Артем Прощенко (головний архітектор проектів архітектурної майстерні Arche Vista) створювали образ комплексу як продовження впізнаваного архітектурного ансамблю Лаври, відповідно за стилем і духом величі.

Що значить для архітектора такий рівень довіри - можливість проектувати церкву? Для нашої культури значимість будівлі православного храму виходить за рамки релігії - це завжди було визначною подією і в культурному житті. Наші православні храми свідчили всю непросту і часом трагічну історію нашого народу, зберігали пам'ять про кожну епоху і по цей день не дають нам забути про те, хто ми такі. Ця пам'ять відображена в архітектурі - це найбільш неупереджений і об'єктивний свідок.

Вивчаючи традиції православного зодчества, ми бачимо, як русько-візантійські орієнтири поступалися місцем європейському бароко в 17-му столітті, потім - класицизму (в кінці 18-го), а пізніше, після перемоги у війні 1812 року - стали проявлятися патріотичні настрої України.

Києво-Печерська Лавра - один з перших монастирів на Русі, велична православна святиня, центр просвітництва і місіонерства - була заснована у 1051 році монахом Антонієм. Цей архітектурний ансамбль був внесений у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1990 році. В його сучасному вигляді домінують споруди епохи бароко (кін. XVII – XVIII вв), так як неодноразові руйнування від пожеж і війн не дали зберегтися початковим будівлям.

Храм на скиту Лаври став гідним внеском наших сучасників в національний культурний фонд. Від перших ескізів у травні 2010 року році над проектом була зроблена грандіозна робота, він зазнав декілька важливих змін і був нарешті втілений у камені і відкритий людям.

Проект храмового комплексу відповідає на всі поставлені перед архітекторами завдання. Навіть знаходячись в деякому віддаленні від блискучих куполів заповненої туристами Лаври, цей архітектурний ансамбль відтворює атмосферу її пишності. Цей взаємозв'язок втілено в традиційних формах українського барокко, в характерному вирішенні обсягів і кольору. А помітна здалеку триярусна дзвіниця на вулиці Ягідній перегукується чистим та ясним дзвоном з дзвонами Лаври на березі Дніпра.

Але відчувається в авторському рішенні також і деяка стриманість і навіть суворість, під стать самому призначенню храму на скиті. Це місце, де у людини повинна бути можливість прожити свою скорботу і знайти в ній розраду. Простір, де доречні і печаль, і радість, і надія. Навіть навколишня міська забудова виглядає шанобливо уклінною перед композицією храмового комплексу.

Професіонали помітять, що вона має дві явно виражені пересічні осі, перпендикулярні один одному, що крім функціонального навантаження має важливе символічне значення, створюючи звеличений Хрестом простір. Робота над таким проектом для кожного професіонала – можливість доторкнутися до вічності. Єдиним доступним архітектору способом.

Міняти цей світ - наша робота, щоденна, творча, кропітка і улюблена. І якщо ви готові змінювати свій світ разом з нами, ласкаво просимо в простір архітектурного проектування майстерні ARCHE VISTA.