Ліки від слабоумства замінять зубні пломби

Цілком можливо, що вже через кілька років у людства зникне потреба в установці зубних пломб. Як показали останні дослідження стоматологів препарат для лікування хвороби Альцгеймера допомагає зубам виростати заново.

Медико-косметологический центр Н-Лайт - это самая современная и эффективная стоматология в Днепре, здесь вам окажут самый широкий спектр услуг по диагностике, лечению и профилактике зубных заболеваний.

Традиційні зубні пломби зможуть назавжди відійти в минуле після появи ліків, спочатку створених для лікування хвороби Альцгеймера. Виявилося, що цей препарат сприяє регенерації зубної тканини. Цей натуральний процес відновлення означає, що зубні пломби більше ніколи не вилетять. Замість цього зуби будуть відновлюватися для того, щоб утворені отвори заростали.

Традиційно в стоматології використовують пломби з таких матеріалів, як композит, цемент і зубна амальгама. Однак ці пломби часто випадають, у них є й інші мінуси. Пломбам потрібна заміна протягом всього життя пацієнтів, вони можуть посприяти розвитку інфекцій. Для встановлення зубної пломби необхідно висвердлити з допомогою бормашини значну частину зуба, а після того, як в нього поставили кілька пломб, зуб доводиться видаляти, оскільки він вже не має додаткових обсягів.

Дослідники з Королівського коледжу Лондона встановили, що лікарський препарат Tideglusib може стимулювати дентин - твердий матеріал під зовнішнім шаром зубної емалі зуба. Раніше даний препарат використовувався виключно в справі боротьби з хворобою Альцгеймера і іншого важкого порушення мозкового - прогресуючого надядерного паралічу (ПНП), від якого, до речі, помер знаменитий актор Дадлі Мур. Tideglusib створений для того, щоб допомагати клітинам мозку самовідновлюватися, проте до останнього часу не було виявлено жодних доказів його здатністі уповільнювати синдроми старечого недоумства і ПНП.

Після цього дослідники вирішили перевірити, чи здатні ці ліки стимулювати стовбурові клітини в зубах. Клінічні випробування на мишах показали, що при нанесенні Tideglusib безпосередньо на внутрішні отвори в зубах ліки дійсно викликає повторний ріст дентину. А значить, його можна використовувати в якості альтернативи зубних пломб.