Вчені дізналися, про що немовлята думають уві сні

Учені з Нової Зеландії дізналися, про що немовлята думають уві сні. Для цього вони провели декілька досліджень, в яких взяли участь більше десяти тисяч немовлят. За словами фахівців, під час сну маленькі діти продовжують вивчати навколишній світ, ґрунтуючись на даних, які були отримані під час коротких проміжків неспання.

У ході дослідження вчені показували немовлятам різні фотографії людей і малюнки перед сном, а потім відразу ж після сну. І, виявилося, що добре відпочилі 6-місячні діти в рази краще розпізнають обличчя, ніж втомлені. Крім цього вчені з’ясували, що більш сонні діти швидше забували отриману інформацію.

Вчені відзначають, що сон грає більш важливу роль в емоційному житті новонароджених, ніж вважалося раніше. За словами фахівців, батьки обов’язково повинні стежити за тим, щоб діти повноцінно спали. Їм необхідно забезпечити максимально комфортні умови для сну, це дуже важливо. У цьому контексті дуже важливо грамотно підібрати одяг для немовляти, а щоб довго не шукати, ви можете подивитись тут, і придбати якісні красиві боді, сорочечки і комплекти для дівчаток і хлопчиків.

А от американські вчені впевнені, що нестача сну в ранньому дитячому віці може призвести до когнітивних і поведінкових проблем у дитини в майбутньому. І батьки, і вчителі помітили що у дітей, які мало спали в дитинстві, відмічено більше проблем у поведінці та навчанні в порівнянні з однолітками, які завжди мали повноцінний здоровий сон.

У рамках дослідження вчені проаналізували інформацію про 1046 дітей. Батьки повідомляли вченим, скільки годин їх діти спали у віці 6 місяців, 3 роки і 7 років, а також заповнювали анкети здоров’я дітей в ці віки. Недостатнім вважається сон менше 12 годин для немовлят, менше 11 годин для дітей 3-4 років, менше 10 годин для дітей 5-7 років. Коли дітям виповнилося 7 років, їх вчителі та батьки відповіли на ряд питань. Аналіз анкет показав, що і вчителі, і батьки ставили більш низькі оцінки успішності і поведінки дітей, які спали менше порівняно з ровесниками.

Провідний автор дослідження доктор Елсі Таверас (Elsie Taveras) пояснила, що діти, які не сплять рекомендовану кількість годин в дитинстві, стикаються з проблемами концентрації уваги, емоційним контролем, у таких дітей погіршуються виконавчі функції і змінюється поведінка.

Виконавчі функції являють собою комплекс процесів, які допомагають мозку обробляти інформацію, що надходить, відреагувати її і скоригувати свою діяльність у відповідності з поставленими завданнями та цілями.