Екзотичний райдужний сир по-гонконгськи від Kala Toast

Талант справжнього шеф-кухаря проявляється в умінні не тільки смачно приготувати їжу, але і красиво подати її так, щоб від одного виду страви в клієнта його закладу апетит розгорявся і піднімався настрій. І тут в хід йдуть найрізноманітніші прийоми – від майстерного оформлення страв зі звичайнісіньких, широко поширених компонентів, до вибору продуктів, що мають досить незвичайний вигляд.

Тут в якості прикладу можна навести вугільно-чорний сир Char Coal Cheese від одного з британських фермерських господарств, що має особливий колір, і при цьому володіє пікантним вершковим смаком. Про цей делікатес ми колись писали. 

Однак вугільно-чорний – не єдиний незвичайний відтінок, яким людина може наділити класичний сир. Як щодо сиру райдужних кольорів, який можна виявити в запечених на грилі тостах в гонконзькому ресторанчику Kala Toast? Згідно з розповіддю одного з популярних блогерів, коштує сирний гриль-тост rainbow grilled cheese toast в ресторанчику 42 гонконгських долара – трохи менше $5 в американській валюті. При цьому дивує і шокує своїм незвичайним вмістом будь-якого недосвідченого покупця.

Насправді в якості начинки в “райдужному сендвічі” використовується одразу чотири види сиру: моцарела, чеддер, емменталь і грюйер. Але, зрозуміло, навіть десяток різних сортів сиру не могли би дати такий райдужний ефект – тому шеф-кухар ресторанчика пішов на хитрість. І додав у суміш природні харчові барвники.

В якості таких барвників виступив порошок сушеної лаванди, що додав сиру блакитний колір. Базилік для зеленого відтінку, томатний порошок для червоного. Залишилося місце і природньому жовтому кольору самого сиру, що органічно доповнив гаму кольорових відтінків.

Згідно опису блогера, на тлі ароматної хрусткої хлібної скоринки запахи лаванди і томатів були практично непомітні. Найбільше виділявся базилік. В цілому ж “тост був дещо жирний, з досить посереднім смаком – незважаючи на яскраву фотогенічність”.

Ідея тостів-гриль з райдужним сиром від гонконгського ресторанчика Kala Toast не залишилася самотньою. Кулінари присвяченого незвичайним стравам англомовного ресурсу OhBiteIt.com вирішили повторити експеримент в домашніх умовах, приготувавши замість тостів піцу. А замість яскравих спецій взявли їстівні харчові барвники без власного смаку та аромату. Основні етапи приготування райдужної піци були звичайними. Шар тіста змастили томатним соусом, помістили на нього кружечки ковбаси пепероні, посипали тертою моцарелою. На відкриті краї налили трохи оливкової олії, все це щедро обклали скибочками все того ж сиру моцарелла, і відправили піцу в духовку.

Коли страва майже готова і сир повністю розплавився, піцу витягли з духовки. І по краплині, розмішуючи виделкою, у різні місця рідкої сирної маси додали різні харчові барвники: червоний, синій, зелений і трохи жовтого. Ще 5 хвилин в духовці – і піца “від рожевого єдинорога”, здатна здивувати гостей і домашніх, готова!