Розумна смарт-система «EDYN» на сонячних батареях: сад і город завжди будуть зеленими!

Правильний догляд за рослинами — запорука відмінного результату: чи то урожай овочів, ягід чи то пишний присадибний квітник. І головним завданням дачника-початківця або досвідченого фермера є контроль за вирощуваними рослинами, своєчасний їх полив, прополка і підживлення добривами.

Тільки от перебувати поруч з грядкою не завжди виходить. І тут на допомогу, як і в багатьох інших випадках, приходять сучасні технології. Приміром, підготовлювана до випуску система контролю за вирощуваними у відкритому грунті рослинами Edyn smart garden — назву якої можна перекласти як «Edyn розумний сад».

Дана система лише готується до масового випуску, втім вже зараз в інтернет-магазині Смарт господар можна вигідно придбати сучасне ефективне обладнання для поливу, тепличну плівку, агроволокно, а також різноманітний садово-городній інвентар.

Розроблена американським екологом, садівником і, за сумісництвом, інженером Джейсоном Арамбуру (Jason Aramburu), система Edyn багато в чому нагадує описаний нами раніше Parrot Flower Power. З двома головними відмінностями: вона призначена для використання на відкритому повітрі — тобто володіє захищеним від негативних погодніх умов корпусом. А також наділена сонячною батареєю, що позбавляє від турбот про живлення пристрою. Хоча акумулятор, що перезаряджається у ньому також передбачено.

Ще однією відмінністю є наявність модуля Wi-Fi. Отже, які ж функції забезпечує Edyn smart garden і чим розробка може бути корисною?

Насамперед варто відзначити, що система складається з двох частин. Фізичної – сенсорного пристрою з вмонтованими в нього датчиками, сонячною батареєю і модулем бездротового зв’язку, та програми на iOS (а в найближчих планах і на Android пристроях).

Забезпечений складною начинкою сенсор аналізує найбільш важливі для рослин показники: рівень освітлення, температуру, вологість повітря, грунту, кислотність і деякі інші показники. Після цього по бездротовому зв’язку отримані дані передаються через інтернет на смартфон користувача, де обробляються у відповідному додатку, порівнюються з базовими показниками, оптимальними для даної рослини (найменування вводиться заздалегідь) — і видаються користувачеві у вигляді звіту і, при необхідності, рекомендацій, який саме догляд на даний період часу потребують рослини. Таким чином користувач у будь-який час може отримати свіжі дані про те, як «відчувають» себе зелені вихованці. Втім, може і зробити певні дії — завдяки вже інший розробці Джейсона Арамбуру, а саме водяному клапану з дистанційною системою керування Edyn Water Valve.

Також оснащений акумулятором, сонячною батареєю і модулем бездротового зв’язку, клапан сумісний з більшістю систем зрошення — краплинного, дощового та пульверизаторного типу. Монтується прилад на стандартне різьблення садового шланга діаметром 1 і 1/16 дюйма, і дозволяє включати і відключати полив дистанційно — через додаток на смартфоні вручну або автоматично, через хмарний сервіс Edyn Cloud.

Останній, при відповідній настройці, може приймати дані з датчиків Edyn Garden Sensor, і, якщо рослинам потрібен полив, відправляти потрібний сигнал на клапан Edyn Water Valve. Таким чином своєчасний полив буде здійснюватися і зовсім без втручання людини — останній залишається лише стежити за працездатністю систем.