В Японії розроблена сонячна батарея з рекордним ККД

В Японії дослідники встановили новий рекорд по ефективності кремнієвих сонячних батарей. Відтепер він становить 26,3 відсотка. Взагалі, максимальний коефіцієнт корисної дії для кремнієвих сонячних батарей становить 29%, на практиці їх продуктивність складає близько 20%. До речі, попередній рекорд зафіксовано на рівні 25,6%.

«Підвищення ефективності кремнієвих сонячних елементів має вирішальне значення для подальшого розгортання поновлюваних джерел електроенергії. Наші результати підтверджують потужний потенціал кремнієвої фотовольтаїки», — повідомляє компанія Kaneko.

Щоб досягти рекордного рівня ефективності, розробники використовували оптимізований тонкоплівковий гетероперехід, щоб скоротити кількість зон в кристалах, де електрони не можуть існувати і сонячне світло пропадає даремно. Також інженери покрили панель аморфним кремнієм, який перешкоджає розсіюванню фотонів.

У той час як дослідницькі групи створювали сонячні батареї з більш високим ККД — більше 40% в деяких випадках — це новий рекорд для панелей, придатних для домашнього використання. І розробники не збираються зупинятися на досягнутому, заявляючи про продовження роботи над ефективністю практичних сонячних батарей, що, безумовно, дуже важливо для розвитку екологічно чистого енергоспоживання.

Коли розробка надійде у масовий випуск наразі невідомо, втім вже зараз можна купити сонячні електростанції в Івано-Франківську, а якщо вас зацікавила дана інформація, занотуйте адресу: ЕКО ЕНЕРГІЯ ® м.Івано-Франківськ, вул.Гетьмана Мазепи, 72.

А тим часом, генеральний директор корпорації Tesla Ілон Маск повідомив офіційну дату початку замовлень на сучасні економні і екологічно чисті «сонячні дахи». Таким чином, вже в квітні поточного року, кожен бажаючий зможе придбати собі унікальну сонячну панель, яка розроблена як черепиця.

Ілон Маск прокоментував вихід сучасного «сонячного даху» і сказав, що розробники компанії в співпраці з конструкторами SolarCity прийшли до фінішу над створенням унікальної сонячної панелі, яка розроблена і зовні нагадує звичайну черепицю. Таким чином, продажі для всіх бажаючих почнуться вже з першого числа квітня цього року. Відзначимо, що офіційна презентація таких сонячних панелей пройшла восени минулого року. Також повідомляється, що така черепиця для споживачів буде доступна відразу в двох кольорах, а саме в срібному і чорному. Крім того, дані панелі можна буде використовувати не тільки в якості даху будівлі, але й для транспортних засобів.

Однак, Ілон Маск на даний момент не повідомляє вартість такого «сонячного даху» на європейському ринку. При цьому глава Tesla Motors стверджує, що ціна такої сонячної панелі буде в рази меншою, ніж якщо купувати спеціальні сонячні батареї.