Замок Любарта: архітектурний пам’ятник епохи Великого князівства Литовського

Щоб насолодитися колоритом середньовічного замку не обов'язково їхати до Німеччини чи Франції. Луцький замок - один з найбільших і найдревніших замків на Україні, який, на щастя, зберігся на сьогоднішній день майже в первозданному вигляді.

Волинь – мальовнича область України, багата історичними пам’ятниками. До речі, на сайті md-ukraine.com ви можете почерпнути багато корисної інформації по цей, та інші цікаві куточки нашої країни.

Символом обласного центру Луцька є замок Любарта. Взагалі, у цьому місті багато що нагадує про його славетну історію: культові споруди, парки, викладені бруківкою вулиці. Навіть вуличні світильники головних проспектів виконані в стилі 19 століття і колоритно вписуються в стиль міста.

Офіційно історія замку починається в 14 столітті. Литовський князь Вітовт Любарт одружується з місцевою княжною, приймає православну віру і ім’я Дмитро. Своє сімейне гніздо і фортецю для оборони від зазіхання ворогів князь будував майже половину століття. Більшість споруд замку збереглися до наших днів. Форму замкових споруд - неправильний трикутник - зумовив природний рельєф. По кутах розташовані вежі.

Західний кут – Головна вежа або В’їзна. Спочатку вона була триярусною, в 16 столітті було добудовано ще два яруси, а в 17 столітті – увінчує аттик. Південно-Східний кут – Стирова башта. Назву отримала від річки Стир, що протікає під нею. Після добудови башта стала чотирьохярусною, обрамлює вежу зверху аттик. Північний кут – Владича вежа. Також складалася з трьох ярусів і була доповнена ще одним. Її утримання було покладено на владику. У вежі розташований музей дзвонів (єдиний в Україні) і експозиції арсеналу замку.

Оборонні стіни за час свого існування модернізувалися кілька разів. З появою вогнепальної зброї замуровані отвори кренеляжа, обладнані бійниці і проведена добудова стін по висоті. Всередині був зведений обхідний замок, єпископський палац (побудований в 19 столітті), палац владики. Величезний підвал дозволяв на випадок облоги запастися великою кількістю продуктів.

У будиночку з колонами в наші дні проводяться виставки приватних колекцій. У церкві Івана Богослова, що розташована на території замку, спочивають з миром останки луцьких князів і єпископів. Серед них знайшов спокій на українській землі князь Дмитро-Любарт. А збудований ним замок підноситься над містом як символ вічних прагнень людства до величі і духовності.