Як вибрати хостинг для сайту?

Вибір хостингу – проблема, з якою доводиться зустрічатися кожному власнику сайту. Саме від того, де фізично буде розміщуватися інтернет-ресурс, багато в чому залежать його працездатність і відвідуваність.

У зв’язку з цим особливо пильну увагу вибору хостингу слід приділяти компаніям та організаціям, які розглядають Інтернет як важливий маркетинговий інструмент і канал продажів. Їх успіх у бізнесі безпосередньо визначається якістю послуг, які надаються хостинг-провайдером.


Вибираємо хостинг: з чого почати?

Але перед тим як зробити вибір на користь тієї або іншої хостинг-компанії і визначитися який хостинг краще, необхідно отримати загальне уявлення про основні види хостингу і їх особливості.

У найбільш загальному сенсі весь хостинг можна розділити на платний і безкоштовний.

Платний хостинг, як можна здогадатися з його назви, являє собою послугу з розміщення вашого сайту на певному майданчику за гроші. Сума щомісячної оплати залежить від безлічі факторів (обсяг дискового простору, наявність/відсутність цілодобової підтримки і т. д.).

Безкоштовний хостинг надається клієнту безоплатно. Натомість хостинг-провайдер буде розміщувати рекламу на сторінках клієнтського сайту, щоб отримати від нього хоч якийсь прибуток. Реклама може бути у вигляді спливаючих вікон, банерів, оголошень контекстної реклами і т. д. Втім, деякі хостинг-провайдери пропонують безкоштовне розміщення сайтів і без реклами.

Як правило, безкоштовний хостинг має цілий ряд обмежень в порівнянні з платним, наприклад, строго фіксований обсяг дискового простору або певна швидкість доступу. Але тут також не обходиться без застережень і винятків, тому щоб зрозуміти який хостинг краще, необхідно дізнаватися більше докладну інформацію про те чи іншому тарифному плані у менеджерів хостинг-провайдера.


Як вибрати надійного хостинг-провайдера?

Нарешті, якість надаваних хостинг-послуг значною мірою залежить і від самого провайдера. Незважаючи на досить велику конкуренцію на цьому ринку, далеко не всі хостинг-компанії можуть похвалитися високим рівнем сервісу. На словах чи на папері умови співпраці з ними можуть виглядати просто ідеально, але в реальності клієнтам доводиться стикатися з численними проблемами.

Щоб не помилитися з вибором хостинг-провайдера, необхідно звертати увагу на деякі деталі, які і допоможуть у підсумку виявити надійних і порядних учасників ринку. Найважливішими ознаками таких хостинг-компаній є:

- сучасний, змістовний і зручний для користувачів сайт. Це візитна картка будь-якого хостинг-провайдера. На сайті повинна бути представлена вичерпна інформація про послуги компанії, види хостингу і актуальних тарифних планах. При ознайомленні з нею у клієнта не повинно виникати додаткових питань;

- прозора цінова політика. Порядний хостинг-провайдер ніколи не буде приховувати від потенційного клієнта вартість своїх послуг. У розмові по телефону менеджер не повинен «викручуватися» і прямо називати вартість того або іншого виду хостингу і всіх супутніх послуг. Це дуже важливо враховувати, якщо ви бажаєте отримати якісний, функціональний хостинг онлайн по доступним цінам;

- можливість безкоштовного тестування послуги. Впевнений в якості своїх послуг хостинг-провайдер завжди готовий надати потенційному клієнту безкоштовний доступ до сервісу на певний строк. Тестовий період може тривати тиждень, 10 днів або навіть більше. Він дозволяє об’єктивно оцінити швидкість доступу до розміщеного сайту, професіоналізм техпідтримки і безліч інших важливих параметрів;

- сучасна система захисту серверів. Перед тим, як підписати договір, обов’язково поцікавтеся у представника хостинг-провайдера про технології захисту серверів, які дана компанія використовує. Зрозуміло, вони повинні бути надійними і сучасними, інакше про гарантії безпеки і конфіденційності інформації не може бути й мови.