“Зелена” альтернатива бетону: будинок з конопель

Будівельна промисловість Південно-Африканської Республіки зробила досить цікавий крок вперед. У передмісті Кейптауна в місті Нурдхок високо на пагорбі з видом на море віднедавна стоїть будинок, побудований з ... конопель!

Перша в своєму роді в ПАР будівля була майже цілком зведено з матеріалів, які можуть бути вирощені на декількох гектарах землі протягом лічених місяців.

Будинок належить співвласникові компанії Hemporium Тоні Баддену, який з моменту заснування компанії у 1996 році займається вивченням і демонстрацією в Південній Африці продукції з конопель. Він працював над своїм чудовим будинком з 2005 року і його ідея нарешті стала реальністю.

Будинок спочатку був задуманий як прототип для майбутніх проектів у Південній Африці. Житло - одна з найбільш актуальних проблем в країні. І реалізація проекту будівництва будівель з конопель може стати цілком доступним способом вирішення урядом житлової проблеми.

За чотири місяці один гектар конопель може виробити ту кількість матеріалу, якої буде достатньою для зведення міцного і добре ізольованого будинку, що повністю відповідає державним технічним вимогам. Причому після збирання першого врожаю на тій же землі можуть бути вирощені будматеріали для наступного будинку.

Коли Бадден починав свій проект, його основним завданням було знайти місцевих підрядників, які мають досвід у роботі з коноплею. Рішення знайшлося саме по собі, коли в роботу включився зелений архітектор Ервін Ван дер Вірд, який хотів реалізувати новаторську панельно-каркасну технологію зведення будинків, і розраховував використовувати в якості будівельного матеріалу саме коноплю.

На своєму заводі в місті Стелленбош (у цій же Західній Капській провінції), Ван дер Вірд виготовив панелі для стін конопляного будинку і перевіз їх в Нурдхок, де за кілька днів він зібрав (як з блоків конструктора Лего) будинок. Звичайно, йому знадобився якісний інструмент для монтажу, оздоблювальних робіт, тощо, а от де знайти електроінструмент в Україні, дізнайтесь на сайті planeta-instrument.com.ua.

Панельно-каркасне будівництво набагато швидше традиційного, бо всі роботи, що потребують технічних рішень, можуть бути виконані в одному місці. Саме тому такий проект може стати ефективним способом подолання житлової проблеми в країні, причому без шкоди якості і безпеки споруджуваного житла.

Не рахуючи каркаса, будинок в основному складається з конопель. Самі підстави панелей і внутрішні підпори - це перероблена деревина. Але всередині панелей знаходиться подвійний шар ізоляції з конопляного волокна. Крім того, стіни зміцнюються костробетоном – сумішшю вапна, води і здерев’янілх конопель. З плином часу костробетон стає лише міцніший, а утворені стеблами простори створюють додаткову ізоляцію. Стіни будинку поштукатурені цим же матеріалом, проте вже з великою кількістю вапна з додаванням в розчин піску.

Деякі стіни в будинку зроблені з конопляних плит ДСП, в яких на прохання Баддена китайські постачальники використовували в якості сполучного елемента не формальдегід, а екологічно чистий матеріал.

Варто зазначити, що конопля отримує все більше визнання як ідеальний еко-будівельний матеріал, особливо в Європі і Великобританії, де влада використовують цю рослину у пілотних проектах будинків і котеджів.