Острів Клефт: гранітний Череп з таємничими печерами в Австралії

Австралія манить своєю екзотичною природою та численними природними артефактами. Подорожуючи по її водних просторах, можна помилуватися багатьма цікавими місцями, недоступними з суші. У число їх входить і дивовижний безлюдний острів Клефт, також відомий як скеля Череп.

Невеликий острів у вигляді гранітної брили розташований на території національного парку Вільсонс-Промонторі – найстарішого природного заповідника на південно-сході Австралії. Найбільш характерним орієнтиром для охочих побачити австралійський острів Клефт з борту яхти може послужити мис Вільсон, який є найпівденнішою точкою материковій частині Зеленого континенту і одним з найбільш популярних місць серед цінителів відпочинку на лоні первозданної природи.

Дійсно, щорічно мільйони туристів з усього світу відвідують Австралію, щоб помилуватись її унікальною флорою, фауною, і химерними природними утвореннями. Правда, щоб потрапити сюди потрібна віза, а по посиланню ви, власне, і дізнаєтесь як її отримати з найменшими витратами часу і фінансів.

Отож, приблизно в 5 км від мису, у водах протоки Басса, розташований острів-скеля Клефт. При певному ракурсі обриси цієї гранітної брили нагадують череп велетня, з чим і пов’язане виникнення другого характерного найменування острова. Клефт вважається однією з найбільш мальовничих місць парку Вільсонс-Промонторі і разом зі скелями Дванадцять Апостолів входить до числа найбільш химерних скельних утворень на водних просторах Австралії.

Найбільший інтерес викликає західна околиця острова Клефт, де розташовані дві великі печери. Більша частина нижньої печери йде під воду, тоді як її верхівка є дном обширної і доступної для огляду верхньої печери. Обидві печери природного походження. Найімовірніше, вони були «висічені» в гранітних скелях острова морськими хвилями багато століть тому, коли рівень вод океану був істотно вищий.

Розмах хвильової «творчості» вражає: печера в ширину досягає 130 м, а її висота становить близько 60 м (і на стільки ж метрів вона йде під воду). Дно верхньої печери острова Клефт вкрите мохом і різними травами, так що в ясну погоду складно не запримітити цей природний смарагд в гранітній оправі.

Велика порожнеча в скелях острова з зеленню моху і трав була чудово помітна з кораблів, що курсують в тутешніх водах, і тому тривалий час служила природним полігоном для відпрацювання навичок гарматної стрільби і бездоганної техніки точного попадання в ціль. Сотні гарматних ядер палили по гранітному острову, і лише поява фугасних снарядів дозволила зберегти цю природну пам’ятку Австралії. Але стіни печери зберігають відгомони тих років у вигляді численних слідів від влучних пострілів гарматних ядер, що досягали мети.

Здійснити висадку на оточений високими кручами острів Череп практично неможливо. Туристичні катери не ризикують наближатися через реальну загрозу запросто розбитися об скелясту основу острова. Але ті відчайдушні сміливці, які найбільш близько підходили до скелі Череп, розповідали про виявлені в печері гарматні ядра.