Платіжна система QIWI: історія виникнення, можливості, особливості функціонування

Швидке зростання популярності міжнародних платіжних систем змусило користувачів пильно вивчати особливості та відмінності кожної з них. Тому варто окремо розібрати таке питання, як платежі QIWI.

На сьогоднішній день функціональні можливості цієї популярної платіжної системи досить широкі, навіть є можливість скористатися унікальною послугою быстрый займ на киви кошелек, але перш, ніж описувати всі сервіси QIWI, зробимо короткий історичний екскурс.

Історія виникнення  QIWI

Відправною точкою для даного сервісу став 2007 рік, в якому була створена Група QIWI, що досі володіє як самою системою, так і допоміжними її частинами. Почалася вона з «Особистого кабінету», прототипу того QIWI-аккаунта, яким він є зараз. Була здійснена задумка по налагодженню працездатності сервісу на платформах, відмінних від персонального комп’ютера. З’явилися мобільні програми, а також програми соціальних мереж.

На наступний рік була проведена масова реорганізація всіх частин групи з метою уніфікації різних відділів під єдиним загальним брендом — QIWI. Також була створена служба підтримки, яка була єдиною для всіх користувачів і працювала без вихідних та перерв. Два роки потому, в 2010-му, в Групу увійшов банк, що дало можливість вийти на більш якісний і глибокий рівень роботи з клієнтами. З часом з’явилася можливість погашати кредити, а також оплачувати різні штрафи і комунально-господарські послуги.

Але найголовнішим і стратегічно вірним вибором було рішення почати партнерські відносини з Visa. Це дозволило розширити функціонал і сферу впливу платіжної системи в кілька разів. За короткий період часу істотно зросла кількість інтернет-магазинів і сервісів, на яких користувачі могли здійснювати покупки.

Можливості системи

Крім побіжно згаданих вище функцій, на даний момент платіжний сервіс QIWI може похвалитися досить вражаючим списком можливостей:

- Міжнародні банківські перекази.

- Поповнення балансу мобільного телефону з аккаунта.

- Погашення різних штрафів і оплата митних платежів.

- Виплати за кредитами.

- Оплата рахунків за надання інтернету, телефонії, ЖКП.

- QIWI-ваучери.

- Випуск власних пластикових карток.

- Розрахунок за допомогою віртуальних карт і багато іншого.

Окремо варто згадати, що деякі мобільні оператори дозволяють здійснювати зворотне поповнення. Це коли з рахунку мобільного віртуальні грошові знаки переміщуються на баланс QIWI-аккаунта. Причому це можна робити навіть без допоміжних засобів у вигляді інтернет-пристрою або комп’ютера.

Цікаво представлена ступінь розвитку гаманця всередині самої системи. Всього існує 3 статуси. І підвищення статусу дозволяє усунути таку проблему, як прибрати обмеження на вихідні платежі QIWI.

Недоліки

Всупереч всім перевагам і тонкощам платіжного сервісу, він також має і свої недоліки. Найбільш часто неприємності виникають при використанні СМС-підтверджень, а також при проходженні верифікації.