Купуємо квартиру в новобудові: що потрібно знати?

З чого почати, куди бігти і дзвонити, з ким мати справу, і кому довіряти? Ці питання в першу чергу хвилюють людей, бажаючих придбати нерухомість в новобудові, і часом перебувають у повній розгубленості. Від пропозицій забудовників і банків рябить в очах, друзі і знайомі дають безліч порад, та ще й між домочадцями виникають суперечки про те, якою має бути нова квартира.

Щоб не розчаруватися в майбутньому, експерти рекомендують купити квартиру безпосередньо від забудовника. Але при цьому треба обов’язково перевірити його надійність та репутацію – чи немає довгобудів, скільки проектів будується і вже побудовано. Зараз для клієнтів забудовники публікують всю необхідну інформацію – достатньо зайти на сайт компанії, оцінити і вивчити проекти (в тому числі і готові), вивчити документацію з ним, варто з’їздити і в офіс компанії – поспілкуватися з менеджерами, задати всі питання. І якщо ви бажаєте купити квартиру у Харкові, раджу ознайомитись з вигідними пропозиціями від житлового комплексу «Золоті ключі».

https://www.zolotie-kluchi.kharkov.ua/

На що ж потрібно, насамперед, звертати увагу під час вибору житла в новобудовах? 

Вибрати район

Визначтеся з районом, де ви хотіли б жити. Оцініть її з точки зору відстані до роботи центру. Очевидно, що дешевша новобудова буде на околиці. До плюсів віддаленого від центру міста житла також можна віднести більш сприятливу екологічну обстановку, близькість до парків і лісосмуг.

Якщо ж рішення купити квартиру в новобудові ви розглядаєте як інвестиційний проект (наприклад, щоб здавати її), то доцільно вибирати нерухомість з гарною транспортною доступністю (в ідеалі – ближче до метро), а головне – з розвиненою інфраструктурою. Але потрібно пам’ятати, що ціна такої квартири буде вищою, хоча і можливостей для подальшої здачі в оренду більше.

Визначтеся з типом житла

Забудовники пропонують придбати квартири основних чотирьох класів – економ, комфорт, бізнес і преміум. Найбюджетніший варіант – студія в споруджуваному будинку. Таке житло знаходить все більшу популярність серед студентів, молодих сімей, самотніх і літніх людей.

Інфраструктура

Вибравши об’єкт, де ви маєте намір придбати житло, не полінуйтеся і поїдьте на місце – часто “екскурсії” безкоштовно влаштовують в компанії, яка займається будівництвом житлового комплексу.

Не завадить і без “супроводжуючих” відвідати будівництво і переконатися у реальному стані справ на об’єкті.

За законом, забудовник зобов’язаний упорядкувати територію біля будинку – посадити дерева, виділити місце для паркування, дитячих майданчиків. Це строго перевіряється.

Правда, на момент зведення будинку ви навряд чи побачите відразу всю красу, але “закладена” вона повинна бути. Важливу інформацію з благоустрою та створення інфраструктури ви можете дізнатися в документації по об’єкту – в плані забудови.

Купуючи квартиру в новобудові, не соромтеся задавати питання – з чого зроблені стіни і міжкімнатні перегородки, які матеріали застосовуються для обробки і так далі. Також варто звернути увагу на цінову політику: дорожнеча – не обов’язково синонім якості. Але дешевизна – завжди обман. Квартира не може коштувати дуже дешево, запевняють експерти ринку. Тому якщо забудовник явно “демпінгує”, це вас повинно насторожити.

Інша справа, вигідні пропозиції, які забудовники пропонують клієнтам – розстрочка, вигідна іпотека, знижки і так далі.