Вантажівки-тролейбуси від Siemens випробовують в Лос-Анджелесі

Сьогодні вантажні автомобілі є одним з головних джерел шкідливих викидів в атмосферу. Скорочення числа брудних, екологічно шкідливих та гуркітливих вантажівок принесе суспільству очевидну користь. Використання електричних автомобілів є кращою, але непрактичною альтернативою, коли мова заходить про вантажівки, особливо про 18-колісні фури, що використовуються для здійснення доставок на великі відстані. Тому інженери знову звернули увагу на технологію столітньої давності — ту саму, яка використовується в тролейбусах.

Компанія Siemens і виробник вантажівок Scania розробили гібридну електричну вантажівку, який працює точнісінько, як тролейбус, тобто отримує електроенергію через двопровідну контактну мережу. Випробування вже проводяться на двухкилометровом відрізку траси у шведському місті Евле. Випробувальні ділянки готуються також уздовж 710 і 405 автомагістралей в Лос-Анджелесі.

За даними експертів, до 2050 року кількість вантажів, що перевозяться автомобільним транспортом, зросте до 200%. Це закономірно, адже з кожним роком збільшується потреба в оперативній якісній доставці вантажу, і даний вид транспорту найкраще справляється з цим завданням. Окрім того варто відзначити економічний фактор, для прикладу, якщо ви бажаєте замовити бюджетні вантажні перевезення Львів, то в даний час найкраще скористатися вигідними пропозиціями на сайті vp.lviv.ua.

Втім масове використання традиційних вантажівок позначиться на зростанні цін на паливо, і виллється в ще більше забруднення навколишнього середовища. З проблемою погіршення екологічної обстановки здатні впоратися електричні двигуни (шкоди у вигляді викидів від електричних установок є, але вони, тим не менш, працюють «чистішими», ніж ДВЗ), але є і мінуси — для зарядки акумуляторних батарей потрібен час, крім того, сильно обмежено і час роботи електромобіля до наступної підзарядки.

«Вантажівки досить важкі і потребують великої кількості енергії, яку можна отримати з батарей», — каже голова відділу електрифікації залізниць Siemens Стефан Голлер.

Як працює ця унікальна вантажівка-тролейбус? Справа у тому, що даний транспортний засіб обладнано пантографомом — пристроєм з’єднання з лініями електропередач, натягнутими над крайньою правою смугою дороги. Якщо водій хоче обігнати іншого учасника дорожнього руху, який їде надто повільно, включення поворотника автоматично відключає пантограф, і вантажівка здійснює обгін з допомогою електродвигуна — для цих цілей він обладнаний невеликий акумуляторною батареєю всього на 5 кіловат-годин, що на одному заряді дозволить проїхати не більше 3 кілометрів.

Переваги технології найбільш очевидні в містах, через які пролягають маршрути далекобійників. Мінуси технології — необхідність протягання ліній електропередач і «павутина», яку вони утворюють над дорожньою мережею.