Що таке коворкінг, і особливості його функціонування

Нові терміни з'являються в нашій мові, а особливо у сфері професійного спілкування, постійно – це природний процес. Однак останнім часом їх стало так багато, що навколо цієї теми навіть почали виникати жарти. Хоча насправді, багато з цих понятть не тільки варто розуміти, але також використовувати у своїй роботі. У цій статті ми розберемо, що таке коворкінг – новомодна назва звичного явища або те, що дійсно допоможе вам в роботі та бізнесі.

Почнемо з визначення самого терміна, адже ви могли його чути часто, але не розуміти, про що саме йде мова. Коворкінг – це слово з англійської мови. Якщо перекласти його дослівно, ми отримаємо «спільна робота» (co-working). Переклад сам пояснює термін. Зараз існує більше 11 000 коворкінгів по всьому світу, у тому числі і в Україні. А ось по посиланню Киев коворкинг ви дізнаєтесь про одну з кращих у столиці компаній, що надають подібні послуги сoworkingplatforma.com.

Якщо розписати детальніше, то коворкінг – це обладнаний простір для офісної роботи, доступ до якого може отримати кожен бажаючий. Займатися там можна будь-яким напрямком роботи, крім тієї, що передбачає використання особливого устаткування або створення перешкод для роботи оточуючих. Тобто, репетиції музичної групи або роботу на токарному верстаті все ж доведеться виконувати в іншому місці.

За фактом, коворкінг – офіс без начальника. Будь-хто приходить сюди і займається своєю роботою. У стінах коворкінгу реалізують різні напрямки, заводять знайомства, проводять переговори і майстер-класи. І, звичайно, просто працюють в комфортній обстановці за досить доступною ціною.

Як з’явилося це поняття?

Хоча зазвичай у розмовах про появу тих чи інших бізнес термінів відсилання йдуть в далеке минуле, коворкінг – це не той випадок. Перший такий комплекс був відкритий лише у 2005 році в Америці.

Причин для появи коворкінг було кілька:

- зростання цін на нерухомість, що призвело до підвищення вартості оренди нежитлових приміщень;

- зростаюче число молодих підприємців та стартаперів з невеликим початковим капіталом;

- розвиток такого напрямку, як аутсорсинг;

- поява і розвиток фріланса.

Варто відзначити, що спочатку це були платформи не для бізнесу, а швидше творчі простори, де зустрічалися однодумці. Однак ідея була швидко підхоплена, почала поширюватися по містах і країнах, і оформилася в конкретне рішення для бізнесу.

Щоб зрозуміти, чи дійсно коворкінг є вдалою ідеєю щодо організації роботи або просто модним віянням, оцінимо всі плюси.

Економія – на першому місці серед плюсів. Хтось може заперечити, що абонемент на відвідування коворкінгу – теж не найдешевше задоволення. Але варто пам’ятати, що в оренду звичайного офісу для бізнесу також варто приплюсувати комунальні платежі, охорону, прибирання, купівлю офісної орг. техніки та інші витрати. У сухому розрахунку коворкінг в будь-якому випадку виявляється більш вигідним. Також працівник економить свій час на вищезазначених напрямках. Не потрібно нічого шукати, домовлятися і налагоджувати – все зроблено до вас. Будь-які адміністративні питання вирішує власник бізнесу, а не ви.

Крім доступу безпосередньо до робочого місця, більшість коворкінгів проводять різні освітні заходи для своїх відвідувачів.

Саморозвиток – це завжди великий плюс.
Ви можете самі визначати, в які години приходити в коворкінг і платити за це, а в які попрацювати вдома. Коли ви орендуєте офіс і їдете, наприклад, у відпустку, вартість оренди + розхідники все одно «повиснуть» на ваших плечах за цей термін. У коворкінгах ви платите за те, що реально використовуєте.

Цінність зв’язків у світі бізнесу пояснювати не варто – все і так чудово усвідомлюють важливість «правильних» знайомств. Простір коворкінг сприяє тому, щоб спілкуватися з іншими людьми, налагоджувати контакти та укладати домовленості.