Як зберегти здоров’я хребта: прості поради на кожний день

Якщо відкрити підручник анатомії, то можна помітити, що все тіло людини тримається на хребті. Голова, тулуб, ноги - їх усіх пов'язує хребет. А це означає, що його гнучкість та еластичність багато в чому визначає здоров'я і повноцінне життя людини. З бурхливим розвитком техніки більшу частину механічної і важкої роботи ми доручили машинам, а самі все частіше ведемо сидячий і малорухливий спосіб життя: за комп'ютером, в автомобілі і т. д.

За словами лікарів, зараз чи не кожна третя людина страждає захворюванням хребта, таких як грижа і остеохондроз. Звичайно, хороший мануальний терапевт з центру НОУ ХАУ МЕД, котрий досконало володіє методикою корекції хребта і масажу, здатний зробити справжнє чудо з вашою проблемою спиною, втім багато чого залежить і від нас.

Причин для розвитку хвороб спини чимало: зайва вага, малорухливий спосіб життя, недотримання елементарних правил роботи і відпочинку. Тому не варто чекати поки болі в спині нагадають про себе, зверніть увагу на свій хребет вже сьогодні. Нижче наведено рекомендації, які вам допоможуть зберегти хребет у хорошому стані.

- Найчастіше травми трапляються через недотримання елементарних правил фізичної роботи, тому намагайтеся уникати різких ривків при підйомі важких предметів. Важкі предмети варто піднімати, лише максимально притиснувши їх до себе при зігнутих колінах, це набагато зменшить навантаження на поясний відділ хребта.

- Як правило, понад третину життя людина проводить уві сні, тому варто пильну увагу приділити місцю, де ви спите. Використовуйте тільки ортопедичний матрац та ортопедичну подушку, які будуть підтримувати Ваш хребет у правильній формі, особливо це важливо для дітей. Якщо ви помітили, що на вашому матраці з’явилися западини і вм’ятини, то його потрібно терміново замінити.

- Працюючи в офісі за комп’ютером, знаходьте час і використовуйте будь-яку можливість, щоб піднятися з робочого місця, міняти положення тіла. Для цього меблі та оргтехніку (наприклад, принтер) можете розташувати подалі – щоб ви могли частіше вставати.

- Більше ходіть на свіжому повітрі, як можна частіше обходьте ліфт і піднімайтеся по сходах. При ходьбі беруть участь понад 200 різних м’язів, у тому числі м’язи хребта і тазу. Спину при ходьбі тримайте прямо. Не носіть взуття з високим каблуком, так як неправильне положення стопи і гомілковостопного суглоба буде збільшувати напругу на ваші коліна і стегна.

- Вранці і після роботи робіть гімнастику з обертальними рухами. Нахили і обертання в гімнастиці масажують хрящі і міжхребетні диски, що покращує постачання їх кров’ю. Крім того, гімнастика запобігає відкладенню солей у суглобах, що часто буває у тих, хто веде пасивний спосіб життя. Слід пам’ятати, що недостатнє фізичне навантаження також шкідливе для хребта, як і занадто різкі і великі навантаження. Виконувати вправи починайте повільно, щоб дати можливість вашим м’язам зігрітися.

- Корисні також вправи для збільшення сили черевних м’язів, так як вони підтримують хребет спереду так само, як м’язи спини підтримують хребет ззаду. Зміцнюйте м’язи преса і м’язи спини, виконуйте вправи без навантаження.

- Дуже важливим для людини є підтримання оптимальної маси тіла. Надмірна вага тіла збільшує напругу на тканини хребта, тим самим підвищує ризик їх швидкого “зносу”.

- Необхідно уникати протягів в будь-який час року, навіть тим людям, які вважаю себе загартованими.

- Для розвантаження хребта корисно повисіти на турніку. Після того як ви повисіли на турніку, важливо не зіскакувати, а повільно спуститися з нього, заздалегідь підклавши що-небудь.

- Чудово розминає хребет прибирання квартири і миття підлоги, при цьому краще не використовувати швабру.