У Великобританії створили футболку-рентген, що показує внутрішні органи людини

Нещодавно британські розробники придумали оригінальну футболку-рентген, за допомогою якої можна "подивитися" на внутрішні органи людини. Щоб оцінити нову технологію розробників, потрібно завантажити на свій смартфон спеціальну програму. Далі потрібно надіти футболку і направити гаджет на зображення на ній. Обіцяють, що на екрані буде видно внутрішні органи власника технологічною одягу.

Творці футболки-рентгена відзначають, що їх розробка - це об’єкт доповненої реальності. Зараз для проекту шукають спонсорів, щоб технологія вийшла на широкий ринок. Розробники вже зібрали $88 тис. завдяки майданчику Kickstarter. Залишилося відшукати ще $8 тис., щоб налагодити серійних випуск футболок майбутнього.

Деякі користувачі мережі засумнівалися в тому, що футболка показує внутрішні органи її власника. Критики новинки вважають, що це лише чергова “модна фішка”, придумана для збільшення продажів. Вони говорять про те, що даний одяг створює умовні координати для програми в додатку, а та показує потрібне відео і завжди малює одні і ті ж органи, створюючи ілюзію на екрані, що вони належать конкретній людині.

І якщо дана річ створено для розважально-пізнавальних цілей, то інша, дійсно розумна футболка допоможе слідкувати за станом здоров’я її власника. Щоправда виглядає вона досить тривіально, на ній ви не знайдете стильних ексклюзивних принтів від компанії «Пакотек», що здійснює якісний друк на футболці, втім основне призначення її в іншому. Справа у тому, що вона здатна знімати ЕКГ і попереджати про можливі захворювання.

– Схожі футболки є в Америці і Європі, але у них багато мінусів. Наша розробка – удосконалена модель. Можна легко зняти датчики і випрати одяг, окрім того імпортні аналоги коштують в чотири рази дорожче. Але найголовніше, що наша футболка знімає не тільки показники ритму серця, але і ЕКГ з високою точністю, – пояснює автор розробки Олександр Пасинков.

Секрет футболки – її виворіт. До нього пришита спеціальна струмопровідна тканина і гумка з мікрочіпом, яка дозволяє знімати електрокардіограму без збоїв навіть під час бігу. Всі дроти платформи Arduino заховані в коробочку, що входить до комплекту.

За допомогою спеціального додатка дані надходять у реальному часі на смартфон. Після обробки власник футболки отримує результат з рекомендаціями.

– Якщо ви вранці прокинулися і відчули себе погано, то мобільний додаток підкаже, що, наприклад, у восьми випадках з 10 самопочуття буде погіршуватися, і необхідно звернутися до лікаря. Особливо це важливо спортсменам і тренерам отримувати дані про реакції організму на тренування. Їх аналіз дозволить уникнути виникнення серйозних серцево-судинних захворювань, перевантажень, – продовжує Олександр.

Програма також враховує вікові особливості носія футболки і порівнює отримані результати з ідеальними показниками дитини, дорослої людини або спортсмена.