Кілька основних порад по догляду за каміном

Якщо ви тільки що переїхали в новий будинок, в якому є камін, або живете в ньому довгий час, але не дуже ретельно слідкуйте за даними предметом інтер'єру, можливо, він буде виглядати трохи занедбано і навіть моторошно.

Звичайно, каміни додають нашій домівці більш респектабельного, красивого ексклюзивного вигляду, є своєрідною домінантою, особливо, якщо це фінський камін, придбати який можна на сайті http://www.tulikivi.com.ua/. Але це не просто прикраса, вогнище – дуже важлива і небезпечна річ. Не варто ігнорувати, навіть маленький незагашений вуглик може призвести до пожежі та нашкодити здоров’ю всієї родини. Замість того, щоб ризикувати давайте озброїмося знаннями, які повинен знати кожен.

Дізнайтеся тип вашого димоходу

Не всі труби однакові. Знаючи, яка у вас, буде легше забезпечити належне технічне обслуговування. Їх існує три основних типи:

- з одностінного металу. Одностінні металеві димові труби мають форму тонкої металевої труби, що стирчить з даху з круглим верхом. Такі димоходи часто зустрічаються в старих будинках. У нових при будівництві використовують цегляну кладку;

- з кладки. Це стандартні цегляні труби, які зараз вважаються найбільш безпечними. Цегляні димоходи будують з вкладишем для забезпечення належної вентиляції;

- швидкомонтовані металеві. Цей тип також часто згадується як «заводський» і в основному використовується для комерційних структур.

Використовуючи цегельну кладку для димоходу, ви оформляєте зовнішній вигляд будинку. Спеціально виділена вогнетривка стінка спроектована так, щоб витримувати дуже високі температури. Крім цегли дуже важливий і тип розчину, що використовується при кладці. Високотемпературний цемент є найбезпечнішим. Але пам’ятайте: остерігайтеся цегли, яка почала руйнуватися, негайно замініть її або використовуйте зміцнюючий цемент.

Перевірте димар

Димар – це система вентиляції. З його допомогою з вашого будинку будуть виходити дим і інші гази, які накопичуються за час його горіння. Якщо відчуєте, що у вітальні стає більше гарі, а на декоративній обробці каміна появилися крапельки води, то саме час очистити димохід від накопиченого сміття.

Переконайтеся в наявності камінного вкладиша

Димохідні вкладиші сприяють зупиненню виходу з труби тепла, вони забезпечують додатковий бар’єр.

Існує три типи затвора. Глиняна черепиця найкраще працює у відкритому каміні. Металевий затвор зазвичай використовується при капітальному ремонті, щоб не засмічувати димар. Нарешті, монолітні вставки – це найзручніший вид вкладки, що виготовляється з цементу.

Придбайте камінний ковпак

Ви знаєте ці невеликі предмети інтер’єру, які здаються непотрібними на перший погляд, хоча насправді дуже важливі. По суті, це захист димаря, який знаходиться всередині верхньої частини останнього та запобігає попаданню небажаних природних речей, таких як сніг або дощ, у ваш будинок.

Навчіться правильно розводити вогонь

Існує кілька ключових моментів, які допоможуть убезпечити ваше житло. Звичайно, це правильний вибір палива. Краще і безпечніше для підтримки тепла підійдуть дрова. Завжди використовуйте сухі, вони швидко прогорають і не будуть довго тліти.

Для розпалювання візьміть невеликі гілочки або газету. Ніколи не застосовуйте легкозаймисті рідини, це небезпечно.

Оглядайте димар щороку

Запам’ятайте одне правило – завжди легше полагодити річ на ранній стадії її приходу в непридатність, ніж через багато років робити капітальний ремонт. Проведення щорічних перевірок може допомогти запобігти виникнення потенційної проблеми. В додаток до огляду ваш димар також необхідно чистити приблизно раз на рік. Так як це займає час і сили, найміть сажотруса.

Придбайте спеціальні датчики диму

Кожен повинен мати принаймні один датчик диму в своєму будинку. У разі пожежі він буде подавати звуковий сигнал, щоб попередити жителів про небезпеку. Також існують детектори окису вуглецю, вони навіть більш важливі. На відміну від диму, який можна побачити і понюхати в повітрі, чадний газ не має запаху.