Сферичні шини Goodyear Eagle 360 навчили “спілкуватися і лікувати проколи”

Напевно, ви пам'ятаєте, що на торішньому автосалоні в Женеві компанія Goodyear представила концепт одніє з найбільш незвичайних автомобільних шин за всю історію людства - сферичну покришку, яка повинна триматися на транспортному засобі за допомогою магнітної левітації. Таке кріплення теоретично дозволило б автомобілю рухатися в будь-якому напрямку, навіть в бік. А ось на шоу, що проходить в цьому році, Goodyear показала новий, оновлений концепт своєї сферичної покришки Eagle 360 Urban, оснастивши її ще і штучним інтелектом!

Звичайно, таку диво-шину зараз не поставиш ні на одну серійну модель авто, зате в інтернет-магазині www.bfshina.com.ua ви знайдете безліч шин і дисків різної цінової категорії для легкових і вантажних авто, а також для мототранспорту.

Чим же примітна дана версія “розумної” покришки? Як і його попередник, Eagle 360 Urban – це абсолютно сферичне колесо, зроблене з комбінації “біонічної гуми” і безлічі датчиків, які вміють зчитувати дорожню обстановку. Але тепер представники компанії заявляють, що оновлений концепт також отримав здібності за допомогою системи електричних приводів змінювати малюнок протектора, щоб робити його більш опуклим для їзди по мокрих дорогах, або гладким, коли дороги сухі. Використовуючи систему штучного інтелекту, така покришка буде запам’ятовувати, в яких умовах який малюнок протектора краще працює, і запускати систему електроприводів відповідним чином.

Крім цього, такі шини зможуть за допомогою інтернет-з’єднання «спілкуватися» з покришками такого ж виду на інших транспортних засобах, як би «ділячись досвідом» і «попереджаючи» один одного.

Вражає і те, що за заявами авторів концепту, сферична шина Eagle 360 Urban буде володіти здатністю «розпізнання» проколу/ушкодження, після чого зможе повернути колесо таким чином, щоб це місце не контактувало з дорожнім покриттям. Потім із спеціального маленького контейнера шина сама до місця проколу направить герметик, здатний його на час «заклеїти».

Отже, зараз ви, напевно, задаєтеся питанням – так коли ж подібні шини стануть нашою повсякденною реальністю? На жаль, судячи з представленої компанією Goodyear інформації, виходить, що тепер під такі покришки слід створювати особливі автомобілі. І зовсім не факт, що серед автовиробників знайдуться такі охочі. Так що, хоча концепція шин Eagle 360 вельми приваблива, на жаль, вона може так і залишитися нереалізованою мрією. Ми ж зі свого боку будемо сподіватися на її здійснення.