У Стокгольмі будуть обігрівати будинки надлишками тепла від дата-центрів

Шведським розробникам вдалося знайти геніальне вирішення проблеми перегріву серверів в ЦОДах (центрах обробки даних) — вони мають намір використовувати надлишки тепла для обігріву домашніх господарств.

Стокгольмська адміністрація у партнерстві з кількома місцевими компаніями планує побудувати кілька дата-центрів, після чого перенаправляти вироблене ними тепло в міську опалювальну систему. Фахівці підрахували, що один ЦОД потужністю 10 мегават здатний обігрівати 20 000 квартир.

Уявляєте, яка економія енергоносіїв! Не думаю, що подібна геніальна ідея найближчим часом буде реалізована в Україні, хоча у нас зараз теж випускають ефективне обладнання, взяти хоча б продукцію ООО НПП "Термопром", зокрема, індивідуальні теплові пункти для подачі теплової енергії окремим споживачам. 

Взагалі, виділення надлишкової теплової енергії від серверних потужностей є досить звичним явищем для дата-центрів. Компанії змушені нести великі витрати, оскільки на охолодження серверів витрачається велика кількість електричної енергії. Шведські фахівці відзначають, що обсяги енергоспоживання сучасних ЦОДів порівняні з авіаційною індустрією. Більш того, протягом наступних 10 років кількість споживаної дата-центрами електричної енергії може зрости в три рази.

В рамках реалізації проекту Stockholm Data Parks у столиці Швеції буде зведено кілька дата-центрів, які працюють на недорогій відновлюваної енергії. Вироблене ними тепло буде продаватися місцевій компанії Fortum Varme або обмінюватися на послуги по охолодженню серверних потужностей.

Система центрального опалення в Стокгольмі побудована таким чином, що вона здатна подавати тепло одночасно у кілька будинків. Зараз воно генерується за допомогою викопних видів палива, однак фахівці компанії Fortum Varme докладають максимум зусиль для того, щоб використовувати для опалення домашніх господарств надлишки тепла від виробництв.

За словами начальника відділу рішень по використанню тепла компанії Fortum Varme Е. Рилендера, теплова енергія від ЦОДів є дуже цінним ресурсом. Рилендер зазначив, що центральна система опалення Стокгольма функціонує круглий рік, оскільки крім опалення будинків, тепло використовується компаніями для підігріву води. Таким чином, теплова енергія, що виробляється дата-центрами, буде дуже доречним.

На поточний момент до центральної системи опалення столиці Швеції вже підключено кілька невеликих ЦОДів, однак завдяки реалізації проекту Stockholm Data Parks їх кількість зросте у кілька разів. Очікується, що це дозволить генерувати близько 10% теплової енергії, необхідної для обігріву домашніх господарств. До 2040 року влада Стокгольма має намір повністю відмовитися від викопного палива для отримання теплової енергії.