Фінляндський досвід використання деревного біопалива

Для Фінляндії ліс – майже те ж, що для Ісландії геотермальна енергетика. Зараз частка деревного палива в енергетичному балансі країни становить 21%, до 2020-25 рр. планується підняти її до 38%.

У Фінляндії система заготівель і переробки деревини влаштована інакше, ніж у інших країнах з потужнім лісовими ресурсами. У більшості з них вона заснована, насамперед, на великих лісових господарствах (лісгоспах), у Фінляндії первинним господарським осередком є малий, іноді навіть сімейний бізнес.

65% лісів Фінляндії знаходиться в приватному володінні, при цьому в приватному секторі зосереджено 85% лісозаготівель, тобто він експлуатується інтенсивніше, ніж державний ліс. Причина в тому, що на державні лісові масиви Фінляндії припадає здебільшого на охоронювані природні території півночі країни – Лапландії.

Заготівлю лісу і вивезення його по лісовозним дорогам здійснюють, головним чином, невеликі підприємства, які експлуатують свої лісові масиви. Далі транспортні компанії вивозять сировину на лісопереробні комбінати.

Виділяються три основних джерела енергетичної деревини:

- Пні і коріння,

- Лісосічні відходи,

- Рубки догляду.

Вартість заготівлі деревини для енергетичних цілей оцінюється в 20-35 євро за тонну, найбільш дешева сировина – відходи лісосік (в даному випадку витрати на заготівлю відсутні, повністю перекладаючи на основне виробництво), найдорожча – рубки догляду. У той же час, перевага рубок догляду – в можливості стабільних поставок, вони не залежать від основної лісозаготівлі.

Як же перетворити відходи дерева в цінне біопаливо? У цьому випадку експерти радять скористатися вигідною пропозицією на сайті  ПП “Корунд”, саме це підприємство реалізує ефективні подрібнювачі гілок різної продуктивності.

Загальний обсяг споживання деревної тріски для енергетичних цілей у Фінляндії в 2016 році склав близько 7 млн куб. м. За 10 років, тобто з 2006 року, цей показник зріс з 1 млн куб. м – в 7 разів. Майже 90%, або понад 6 млн куб. м., використовується котельними і електростанціями, решта – малим житлом.

Виробництво деревних пелет у Фінляндії за цей же час зросло з 80-100 тис. до 300-350 тис. тонн в рік, при цьому, якщо 5-10 років тому виробництво було орієнтоване в основному на експорт, то зараз частка споживання пелет всередині країни зросла до 50%.

Поки що, за оцінками фахівців, лісовий біоенергетичний потенціал Фінляндії використовується не повністю. У той же час, є чинники, що стримують зростання виробництва. Так, найбільш цінна сировина – пні і коріння, що володіють найбільшою теплотворною здатністю, але саме їх вивезення з лісосік стикається з найбільшими екологічними обмеженнями – певна кількість має залишатися у лісі для збереження родючості ґрунту.