Як здорове харчування призводить до нервового розладу

Коли ми говоримо про харчові розлади, на думку в першу чергу приходять анорексія і булімія. Ці захворювання входять до списку визнаних психічних розладів. Давно відомо: не треба відмовлятися від їжі повністю або переїдати. Потрібно просто їсти в міру і вибирати корисні продукти. Сьогодні останнє з панацеї перетворюється на знаряддя вбивства.

Стає все більше людей, які відмовляються від м’яса, цукру, кофеїну, переходять на сироїдіння, критично оцінюють вміст білків і вуглеводів. Останнє дослідження найбільшої соціологічної маркетингової компанії Nielsen , присвячене правильному харчування і способу життя, підтвердило, що вітчизняні споживачі сьогодні стали більш вдумливо ставитися до вибору повсякденних продуктів, орієнтуватися на здорову їжу. Цей тренд прийшов до нас із західних країн, де харчуватися правильно і вести активний спосіб життя модно.

Згідно з дослідженням, здорове харчування — це натуральне харчування (овочі і фрукти, домашня їжа) та збалансоване (без ГМО, дієтичне, збагачене вітамінами і так далі). Наприклад, за даними дослідників, продажу натуральних йогуртів за останні три роки зросли на 21%, а ось продажу супів швидкого приготування обідів впали на 6-8%. Крім того, представники покоління міленіуму (21-34 року) готові переплачувати за корисні продукти. Ці люди шукають у магазинах їжу з органічними інгредієнтами і готові заплатити більше.

Всупереч старанням, люди, які до дрібниць продумують, що їсти, все одно хворіють: через жорсткі обмеження в організмі розвивається нестача поживних речовин. Крім того, відчуття постійного позбавлення себе чогось досить шкідливе для психологічного стану. А ось щодо булімії, то на сайті http://xn——7sbeopcalmldm0aq7a9oh.xn—p1ai/rasstr можна ознайомитись з симптомами і лікування цього захворювання.

Сьогодні з’являються дієтологічні і психіатричні дослідження орторексії — нав’язливої ідеї харчуватися виключно здоровою їжею. Це явище вперше описав у 1970-х роках лікар Стівен Бретмен, грунтуючись на своїх спостереженнях і особистому досвіді. В юності він жив у фермерської комуні, яка виступала за захист природи. Члени комуни харчувалися тільки екологічно чистими продуктами, вирощеними на фермі. Бретмен став вегетаріанцем, він пережовував 50 разів кожен шматочок їжі, їв тільки в спокійній обстановці і тільки овочі і фрукти.

До всіх, хто їв будь-яку іншу їжу, наприклад, м’ясо чи шоколад, члени комуни ставилися з презирством, тому контакти за межами комуни обірвалися. Автор, який вирвався з нього, говорить про те, що прагнення бути здоровим з простої щепитильности перетворюється на нав’язливу ідею. Люди, які занадто захоплюються нею, зі сторони починають виглядати дивно: калькулятор калорій, харчовий щоденник, безперервний моніторинг етикеток. Раціон планується і розписується на кілька днів вперед, за будь-яке відхилення їх терзає відчуття провини, яке доходить до відрази до себе. Цікаво, що при цьому люди відчувають якусь обраність.

Раціон стає дуже обмеженим: спочатку люди позбавляються від цукру і солі, потім від усього, що містить глютен, глутамат натрію і так далі. Потім вони одержимі викидають з холодильника звичайні продукти і намагаються надоумити членів сім’ї та друзів.

У Міжнародній класифікації хвороб орторексія поки не значиться. Однак деякі вчені говорять про подібність її симптомів з вже відомими розладами. Наприклад, вчені коледжу Бейтс (США) знаходять спільні риси у орторексиків, людей з анорексією, обсесивно-компульсивним розладом і деякими іншими захворюваннями. В першу чергу це підвищена тривожність і низька самооцінка.

Фахівці з Польського Національного центру розладів харчової поведінки і декількох інших вузів у своїх дослідженнях припускали, що зацикленість на їжі, швидше за все, викликана бажанням бути струнким і сексуально привабливим. Але виявилося, що респонденти були цілком задоволені своїм тілом.

Корисна звичка перетворюється на нав’язливу ідею, яка руйнує особистість. Крім того, дефіцит поживних речовин в організмі, викликаний жорсткими обмеженнями, сам по собі може призвести до психозу. У крайніх випадках зацикленість на їжі стає початком для серйозних психічних захворювань: у людини з’являється ідея фікс, прийом їжі перетворюється на ритуал, будь-який збій у звичному порядку речей викликає роздратування.

Межа між дійсно здоровим харчуванням і нав’язливою ідеєю дуже тонка. Одержимість може призвести як до фізичних проблем (від випадіння зубів і волосся до повного виснаження організму), так і до психологічних. Людина, сам того не помічаючи, вибудовує навколо себе стіну: позбавляє себе повноцінного життя та нормального джерела енергії. Кращий вихід з положення — спробувати зрозуміти причину своїх страхів і працювати з ними. Потрібно зрозуміти, що ми не можемо повністю контролювати своє життя — вона завжди буде підносити сюрпризи. І від цього можна отримувати задоволення, а не шукати захисту в холодильнику.