Франшиза: вибираємо оптимальну модель створення власного бізнесу

За офіційними даними в 70 країнах світу франшиза є однією з найпопулярніших форм бізнесу. Наприклад, у США понад третину всієї роздрібної торгівлі – це франчайзинг, а в Австралії цей параметр становить майже 90%, причому в ці цифри входять сфери обслуговування, швидкого харчування і т. д.

Україна не виняток: найбільш затребувані напрями франшизи у нас: автозаправні комплекси, сфера краси і здоров’я, індустрія фаст-фуду та продаж одягу. За ними слідують будівництво, бухгалтерські послуги та реклама.

Як визначити, наскільки прибутковою буде франшиза, і на що звернути увагу при її покупці?

Думаємо, багатьом відомо, що стоїть за цим поняттям. Якщо коротко, то франчайзинг, франшиза – модель ведення бізнесу, при якій франчайзер (власник бізнесу, власник товарного знака) надає за плату франчайзі (користувачеві) право використання належного йому комплексу об’єктів виключних прав, включаючи товарний знак.

Іншими словами, франчайзі отримує можливість використовувати чужу успішну схему ведення бізнесу за певну плату. Вигода франчайзера очевидна – за рахунок незалежних інвесторів він розширює бізнес, збільшує впізнаваність свого бренду, отримує додатковий приріст грошових потоків.

Для франчайзі дана схема є досить привабливою в силу декількох причин. По-перше, він купує рішення, що успішно працює, по-друге, є суттєва економія на просуванні бренду і пошуку лояльних клієнтів.

Чи вигідно працювати по франшизі?

Якщо порівняти історії успіху бізнесу, то виходить, що «самостійні» підприємці мають більше шансів розоритися, ніж ті, хто волів франшизу. Так, з «одинаків», що вирішили втілити в життя свої проекти, ідеї та мрії, до кінця року «доживає» менше 50%, а п’ятиріччя святкують не більше 20%. Іншими словами, світ бізнесу не терпить дилетантів і не прощає помилок. Тут панує жорстка конкуренція і постійна боротьба за споживача. Ті, хто виживає й досягає хороших результатів, як правило, відкрили власну справу вже будучи професіоналами і маючи за плечима досвід підприємництва або ж досконало знаючи сферу своєї майбутньої діяльності. Але і ці умови не є гарантією успіху – це лише обов’язкові вимоги для початку самостійної підприємницької діяльності.

Більш позитивні справи при відкритті малого бізнесу по франшизі. Практично всі, хто зважився на франчайзинг, продовжує свою роботу через рік після відкриття, а закривають справу лише 5%, що майже в 10 разів менше, ніж у підприємців-«одинаків». Саме ця колосальна різниця банкрутств між двома способами ведення бізнесу, мінімізація ризиків, а також високий відсоток «довгожителів» у франшизі роблять цю категорію популярною і затребуваною.

Стабільність чи залежність?

Однак тут теж є чимало підводних каменів. Якщо подивитися на статистику з руйнуванням молодих компаній, то за перший рік «одинаків» значно більше, ніж франшиз, але через більш тривалий період часу (4-5 років) цей розрив скорочується майже в 1,5 рази. Справа в тому, що самостійні бізнесмени, подолавши рубіж в 5 років, стають «запеклими» підприємцями, і у компаній з’являється стабільність і стійкість на ринку.

У франшизи ж є два ризику: висока конкуренція і залежність від інших франчайзерів, що може призвести до «ефекту доміно», коли падіння основної кісточки веде за собою крах всіх інших. Тобто, купуючи франшизу, ви безпосередньо залежите від материнської компанії, а також успіху і спроможності інших її «дочок». З одного боку, це відмінний тил, а з іншого, ризикована залежність від всієї «сім’ї».

Чтобы выгодно купить франшизу Украина, а значит – начать свой успешный бизнес под маркой известного бренда, воспользуйтесь тут каталогом БИБОСС.