Читати дотиком: в продаж надійшли перші смарт-годинники для незрячих

Технології розвиваються не просто дуже стрімко, але і намагаються охопити все більш різні верстви населення. Так само, як і соціальні мережі. А що трапляється, коли ці дві братські сфери об'єднують зусилля? На світ з'являються цікаві гуманітарні проекти. Такі, як перші в світі смарт-годинники зі шрифтом Брайля. Тепер людям з проблемами зору буде куди простіше залишатися на зв'язку і стежити за останніми новинами.

Майже двісті років тому француз Луї Брайль власним розумом і винахідливістю зробив світ набагато кращим. Завдяки його винаходу сотні тисяч незрячих людей сьогодні можуть простіше долучатися до світу літератури, мистецтва, науки і новин. А тепер ще й вести твіттер, листуватися на фейсбуці і відстежувати новинні стрічки в реальному часі. А все завдяки корейському стартапу Dot – першому повноцінному смарт-годинику на основі шрифту Брайля.

Як і будь-який смарт-годинник, Dot через Bluetooth синхронізується зі смартфоном і виводить оновлення з підписок в соціальних мережах і додатків на екран. Але тільки замість звичного дисплея новини можна прочитати дотиком. Все завдяки активній панелі зі шрифтом Брайля: рельєфні точки піднімаються і опускаються, формуючи літери.

Повідомлення можна читати по 4 букви. Саме стільки символів одночасно поміщається на алюмінієвому екрані Dot. При цьому швидкість читання (зміни літер) завжди можна поміняти в налаштуваннях. Користувач так само зможе відсилати короткі повідомлення прямо з зап’ястя. Для цього по діаметру годин розташований ряд кнопок.

Звичайно, більшість вже існуючих смарт-годинників підтримують функцію голосового управління, що полегшує їх використання людям з проблемами зору. Але на відміну від них Dot робить процес спілкування в соціальних мережах і використання інтернету куди більш особистим – без голосу-посередника.

Годинник вже доступний в режимі перепродажу за ціною 290 доларів США. Але на цьому плани корейських інженерів не закінчуються. Прямо зараз стартап веде переговори з Google щодо виробництва електронних книг з аналогічною технологією – активним дисплеєм зі шрифтом Брайля. Пристрій повинен з’явитися у продажу до 2019 року. При цьому 8 000 одиниць будуть відправлені до Кенії в допомогу незрячим.

Якісні оригінальні бездротові навушники, 3D окуляри, моноподи, action камери, smart watch на instor.com.ua ви можете придбати по найкращій в Україні вартості.