Історико-архітектурна перлина Львова - Чорна Кам’яниця

Кам'яна бруківка площі, фонтани, яскраві фарби фасадів старовинних будівель - таким туристам бачиться Львів. Гуляючи по площі Ринок, мимоволі звертаєш увагу на різнокольорові будинки, розташовані тут. Відомо, що кольори були спеціально відновлені при їх реконструкції. Єдиною будівлею, що кардинально відрізняється від інших є будинок номер 4 на площі Ринок, більш відомий всім як Чорна Кам'яниця.

Ця будівля приковує погляд, змушує зупинитися й уважно розглянути себе. Що ж так приваблює в ній, то це безумовно чорний колір її фасаду. Ще в XIX столітті будівля набула теперішній колір, і все це через свинцеві білила, які додавали у фарбу для створення яскравих кольорів. Проходили роки, білила окислювалися, набуваючи таємничий чорний колір. Хоча в 60-ті роки минулого тисячоліття ходили чутки, що своїм кольором будівля зобов’язана чорному соку зелених волоських горіхів, які нібито втирали протягом багатьох років у стіни будинку.

В даний час Чорна Кам’яниця є невід’ємною частиною Львівського історичного музею. Інші будови, що входять до складу музейних експозицій, зосереджені на тій же площі під номерами 2,6 і 24. Не входить сюди Костел кларисок, але туди так само варто обов’язково відправитися. Там ви зможете познайомитися зі скульптурами Пінзеля. Одним словом - подивитися є на що, а допоможе оглянути всі найцікавіші пам’ятки поїздка в Львів, організована туроператорм “Молодіжний туризм”.

Зараз в будівлі Чорної Кам’яниці розташовується історичний відділ, що висвітлює події другої половини XIX – XX століття, котрі відбувалися на західно-українських землях, а також знаходяться відділи «Визвольного руху» та історії української діаспори.

Початком будівництва Чорної Кам’яниці вважається 1588 рік. Відомі італійські архітектори того часу Павло (Домінічі) Римлянин, Петро Барбон виконали два поверхи в ренесансному стилі. Фасад будівлі і кутові пілястри були викладені тесаними кам’яними блоками темного кольору, що нагадують форму діаманта, вишукано прикрашені сюжетної різьбленням і орнаментом. На рівні першого і другого поверхів і зараз розташовуються гіпсові світлі фігурки святих покровителів медицини: Св. Мартіна, Св. Флоріана і Мадонни.

У 1596 році цей будинок стає власністю служителя медицини Яна Лоренцовича, що заснував тут першу у Львові аптеку. Завдяки Лоренцовичу Чорна Кам’яниця набуває рівень третього поверху, а четвертий був прибудований вже в 1884 році.

У 70-х роках XVII століття широко відомий будівельник і архітектор Мар’ян Градовський виконав на фасаді Чорного Будинку скульптури і прикрасив будинок аттіком. Відтоді зовнішній вигляд Кам’яниці поєднує в собі архітектурні елементи польського та італійського Відродження.

Внутрішнє оздоблення будівлі за весь час практично не зазнало реконструкціям, тут також граціозно наповнюють інтер’єр стелі з рельєфними поперечними балками, вкриті виступаючим орнаментом колони, широкі віконні прорізи і обрамлений алебастром вхід в молельную кімнату.