Lynk&Co 02 — китайський “сюрприз” Шанхайського автосалону

На Шанхайському автосалоні китайська марка Geely здивувала публіку концептуальним мінівеном, який має перспективи стати серійним. Про це Geely ніколи не скажеш, що це "звичайний китаєць"! А все тому, що дизайном марки продовжує керувати колишній шеф-дизайнер Volvo Пітер Хорбері, який, будучи професіоналом найвищого класу, не дозволяє собі ані найменшої халтури.

Очікується, що мінівен незабаром доповнить лінійку серійних моделей Geely. Що, втім, не дивно: показаний в Шанхаї виставковий екземпляр опрацьований настільки ретельно, що його дійсно можна прийняти за свіжу новинку, ніж за концептуальний проект. Зрозуміло, що товарний автомобіль не може мати розпашних дверей без центральної стійки (це занадто дороге задоволення) і, звичайно, в серію не підуть круті поворотники-крапельки на передніх крилах. А шкода...

Що ж таке Lynk&Co? Ця автомобільна марка з’явилася на світ восени минулого року, вона створена під крилом китайського холдингу Geely, але зареєстрована в Швеції, і для машин використовується агрегатна база компанії Volvo, яка також належить Geely.

Цільова аудиторія бренду — молодь інтернет-епохи, тому і назву вибрано таку хитромудру, а моделі позначаються простими порядковими номерами. У жовтні з’явилися кросовер Lynk&Co 01 і концептуальний седан моделі 02, а тепер представлена його передсерійна версія. Правда, чомусь вже під індексом 03, про неї і піде мова далі.

Думається, що ця модель в найближчому майбутньому буде популярною і серед вітчизнняних автолюбителів, тим більше, що у разі ремонту на сайті Чіна Авто можна знайти недорогі якісні запчастини до Geely і інших популярних китайських марок авто.

Дизайн четирехдверки хоч і спірний, зате впізнаваність стовідсоткова: Lynk&Co 03 «намальований» в дусі спорідненого кросовера і не схожий ні на одну відому модель. Не дарма шеф-стиліст Geely Пітер Хорбері присвятив останні три роки створення образу нового бренду.

Четиридверка довжиною близько 4,6 м буде знаходитися в одному класі з такими машинами, як Nissan Sentra і Toyota Corolla. Салон седана теж оформлений в єдиному стилі з кросовером, причому екрани, кнопки і рукоятки взагалі одні і ті ж, а відрізняється тільки декор. Тут віртуальна комбінація приладів, великий дисплей медіасистеми, оригінальний джойстик коробки передач, електропривід сидінь, шкіряна оббивка, а ще є вся сучасна водійська електроніка, включаючи адаптивний круїз-контроль і систему автоматичного гальмування.

Причому, згідно філософії бренду, всі машини будуть мати однакове фіксоване оснащення — щоб не втомлювати молодих покупців муками вибору. Як і кросовер, новий седан побудований на модульній платформі CMA, розробленої в Швеції силами спільного підприємства CEVT (China Euro Technology Vehicle) з половинним участю Volvo і Geely. Цей «візок» ляже в основу майбутніх автомобілів Volvo V40 і XC40. Вона передбачає поперечне розташування силового агрегату, турбомотори, два варіанти задньої підвіски (напівзалежна і багатоважільна), а також гібридні і повністю електричні версії.