Чому дієти не допомагають? Типові помилки тих, хто худне

Щорічно до початку літнього сезону більшість жінок включаються в масовий бій під назвою «Схудни до пляжного сезону». Чому ж не всім вдається перемогти зайві кілограми?

http://nadiete.com.ua

Золоте правило дієтології говорить «Схуднути допомагає будь-яка дієта» — за рахунок того, що людина починає стежити за тим, що вона їсть і замислюватися над обсягом споживаної їжі.

Однак потрібно пам’ятати, навіть якщо вам потрібно влізти в будь-які джинси вже через тиждень, жорсткі обмеження можуть зіграти злий жарт. Серйозні обмеження раціону можуть викликати порушення в роботі щитовидної залози. Занадто інтенсивна дієта уповільнює обмін речовин і переводить організм в «енергозберігаючий режим», при якому організм починає створювати «запаси». Тому кожна необачно з’їдена булочка відкладається на стегнах і талії. А якщо відбувається «зрив» — скинута вага повертається з надлишком. Тому якщо у вас немає можливості дотримуватися дієти все життя, краще її не починати.

Незважаючи на всі застереження дієтологів, є класичні дієти, які хоч раз в житті спробувала кожна жінка. Розповідаємо про їх плюси і мінуси.

Монодієта

Суть — раціон складається з продуктів одного виду (фруктів, овочів, кефіру, каші — зазвичай гречаної і т. д.)

Очікуваний результат: мінус 1-3 кг за 1-3 дні. Досягти мети вдається людям з невеликим перебором ваги ( 1-3 кг). Монодієта відноситься до експрес - дієт, які припускають швидке схуднення до певної дати. Дієта переноситься легко (особливо, коли вибирається білковий продукт — сир, риба, м’ясо) — тоді організм виводить зайву рідину і худне більш активно.

Безжирова дієта

Суть — споживання знежирених продуктів низької калорійності. Очікуваний результат: при короткостроковому застосуванні — 2-3 кг в тиждень. При тривалому — набір ваги.

Така дієта загрожує порушенням жирового обміну. Тривале обмеження жирів у раціоні знижує рівень «хорошого» холестерину в крові і підвищує ризик розвитку атеросклерозу. Знежирені продукти не насичують. Через те, що людина постійно відчуває почуття голоду, вона переїдає і нерідко на такій дієті набір ваги відбувається швидше.

Безбілкова дієта

Суть — виключаються будь-які багаті білками продукти (сир, риба, м’ясо тощо). Очікуваний результат: мінус 1-2 кг в тиждень.

Короткочасне (на 2-3 дні) виключення білка уповільнює білковий обмін, зменшує кількість виділених токсичних речовин і покращує травлення. Низькобілкові дієти показані при багатьох захворюваннях. Але при тривалому білковому голодуванні погіршується робота підшлункової залози і шлунка.

Білкова дієта (дієта Аткінса, кремлівська, Голлівудська)

Суть — споживання великої кількості білка (в першу чергу м’яса), обмеження овочів і фруктів. Очікуваний результат: мінус 5 кг за 5-10 днів

Високоефективна дієта, яка дозволяє швидко скинути зайву вагу. Переноситься легко (білок дає повноцінне насичення). Вживання білкової їжі прискорює обмінні процеси і жирові запаси згоряють швидше.

Однак така дієта показана тільки молодим і абсолютно здоровим людям. Навіть їм дотримуватися такої дієти рекомендується не більше 2 тижнів. Надлишок білка підвищує згортання крові і збільшує ризик тромбозів, збільшує навантаження на нирки і печінку. Надлишок мтионина і цистеїну (одержуваних при розпаді білка) може призвести до генетичних «поломок» і підвищує ризик серцево-судинних захворювань.