Смартфони – причина епідемії грижі хребта у молоді

Використання смартфона по кілька годин в день може привести до серйозних проблем з хребтом. До такого висновку прийшли американські хірурги, які зацікавилися зростанням випадків звернення молодих пацієнтів зі скаргами на біль у верхній частині спини і шиї. У деяких з них була виявлена грижа.

Причин для виникнення міжхребцевої грижі може бути багато, ось тут https://newspine.com.ua/mezhpozvonochnaja-gryzha/ можна дізнатися більше про цю недугу, втім значне пошерення її на середовище активних користувачів мобільних гаджетів, а особливо дітей і підлітків не може не викликати занепокоєння.

Авторами дослідження є Тодд Ланман (Dr. Todd Lanman) і Джейсон Куеллар (Dr. Jason Cuellar) з розташованого в Лос-Анджелесі медичного центру Седарс-Синай (Cedars-Sinai Medical Center). Провину смартфонів у виникненні патології хребта вони вбачають у тому, що більшість користувачів, виконуючи на своїх гаджетах такі маніпуляції, як набір повідомлень або пошук в Інтернеті, постійно дивляться вниз, нахиляючи при цьому голову. І якщо в нормальному положенні голови при погляді вперед на хребці діє навантаження 4,5–5,5 кг, то при нахилі її на 60 градусів тиск вже становить еквівалент ваги 27 кг. Не дивно, що під такою «вагою» розвиваються різні захворювання.

Особливо негативними наслідками для здоров’я загрожує надмірне захоплення смартфоном в дитячому віці, коли організм інтенсивно зростає. Проте якщо від звички довго не випускати смартфон з рук позбутися не виходить, хірурги рекомендують намагатися тримати його якомога вище, бажано на рівні очей, набирати текст двома руками і частіше робити перерви.

Втім, стовідсоткового зв’язку між появою міжхребцевої грижі і використанням смартфона поки ще ніхто не виявив, хоча наукові звіти по цій темі публікуються вже не перший рік, а в медичному середовищі навіть усталився термін “text-neck”, що позначає положенні шиї людини, що набирає текст на мобільному гаджеті. В даному випадку ситуація в якійсь мірі схожа з намаганнями довести або спростувати залежність ймовірності захворіти на рак головного мозку від частоти розмов по мобільному телефону.

Дослідження в цьому напрямку проводяться більше двох десятиліть, але до цих пір вчені так і не прийшли до однозначного висновку. Тим не менш, треба розуміти, що певний вплив на наш спосіб життя і, відповідно, стан здоров’я гаджети все ж мають, а значить, не варто нехтувати простим правилом знати міру при їх використанні.