Знаєш мову - маєш хорошу роботу за кордоном

Яку іноземну мову вивчити, щоб отримати хорошу, а головне - добре оплачувану роботу? "За китайською - майбутнє, за англійською - сьогодення", - запевняють українські хедхантери.

Багато молодих людей сьогодні замислюються, на яку іноземну мову зробити ставку, щоб потім вигідно працевлаштуватися. На європейські групи чи східні? З одного боку, Європа вабить більше, але і знавців англійської та німецької зараз вистачає. І це не дивно, адже є місця, де викладання на досить високому рівні, для прикладу, тут дізнайтесь про курси англійської мови “English Today”.

З іншого - вивчивши корейську чи японську, ти опинишся поза конкуренцією, але чи чекають приїжджих на Сході? І не варто забувати - мова стає гарною підмогою при наявності основної спеціальності.

Китайці до нас, а ми - до них

Сьогодні на великих порталах з пошуку роботи є понад 1500 вакансій для тих, хто володіє китайською. Потрібні, наприклад, менеджери по закупівлях (зарплата від 15 тисяч гривень), інженер-технолог (від 22 тисяч гривень), перекладач (від 25 тисяч гривень).

- Перевага сьогодні за китайською, арабською та японською. Економіка азійських країн стрімко розвивається. Сьогодні їм не вистачає фахівців. Західні європейці в східні країни практично не їдуть, тому українці користуються попитом, - говорить спеціаліст з підбору персоналу за кордоном порталу Rabota.ua Ірина Саєнко.

За її словами, за два останні роки багато вакансій пропонують роботодавці з Китаю.

- У них не вистачає хороших програмістів, дизайнерів, маркетологів, викладачів. Тільки на програмістів ми отримуємо понад двох тисяч заявок на місяць. Їх праця оплачується пристойно - близько 150 тисяч гривень в місяць. На другому місці - менеджери з продажу (зарплата 50 - 80 тисяч гривень). Затребувані і викладачі англійської (китайці погано нею володіють), - розповідає Ірина.

Арабська мрія

- Пропозиції спеціаліста зі знанням арабської мови найрізноманітніші - від інженера до перукаря. Все залежить від країни. Наприклад, сьогодні в Об’єднаних Арабських Еміратах мало фахівців у сфері авіації і логістичних перевезень. Також потрібні машиністи екскаваторів, кранівники, електрики, оздоблювальники, покрівельники, дизайнери, декоратори, - говорять фахівці по роботі з персоналом порталу “HeadHunter Україна”.

За їх словами, великий попит на архітекторів - в Еміратах все в процесі активного будівництва.

У Країні висхідного сонця

Марія Кравець викладає японську мову в одному зі столичних вузів. Ця мова серед східних по популярності на другому місці після китайської.

- У рік ми випускаємо більше ста фахівців зі знанням японської. Наших випускників запрошують працювати викладачами англійської. Адже самим японцям англійська дається важко. - каже Марія.

За її словами, в Японії на керівні посади охоче беруть наших жінок, які володіють англійською та японською. Їм доплачують 30%. Така ось приємна гендерна нерівність.

Обійтися можна і однією англійською

Не всі експерти радять кидатися вивчати японську чи китайську. По-перше, курси східних мов дорожчі, ніж тієї ж англійської або німецької. По-друге, витрати часу на вивчення східних мов, безсумнівно, більші, ніж на європейські. В цьому контексті, знову ж таки, хочеться порекомендувати ефективні курси англійської мови “English Today”.

- Вважається, що на китайській мові можна заговорити після року вивчення, писати і читати - через 4-5 років. Спілкуватися англійською можна через три-чотири місяці, писати - через рік, максимум два. Вчені підтвердили, що англійська - це універсальна мова, він під силу кожному, - пояснила викладач японської мови Марія Кравець.

Те, що англійська мова зараз практично універсальна, підтверджує і директор рекрутингової компанії World Staff Віталій Михайлов.

- Іноземні компанії, що працюють на міжнародному ринку, чи це Європа чи Азія, набирають в першу чергу англомовних співробітників. Цією мовою ведеться і ділова переписка. Знаючи англійську, ви не станете “заручником” однієї країни, а зможете працювати хоч в США, хоч в Африці. А чи будете ви потрібні, припустимо, Канаді з вашою арабською? Щоб отримати хорошу роботу, досить і однієї англійської, - вважає Віталій Михайлов.