Китайський 15-поверховий готель, побудований за шість днів

За скільки у вашому місті будівельники можуть побудувати пятнадцятиповерхову будівлю? За рік, за два? А ось у китайському місті Чанша кілька років тому місцеві спритники-будівельники примудрилися спорудити висотку з назвою Ark Hotel трохи менше, ніж за шість діб. Чи це можливо? Виявляється, так!

Всі найвидатніші споруди на Землі будувалися десятиліттями чи навіть століттями. Велика піраміда Хеопса споруджувалася близько двадцяти років, Кельнський Собор – двісті двадцять сім років, будівництво Собору Святого Сімейства в Барселоні почалося в 1882-му році і продовжується до цих пір.

Звичайно, готель Ark Hotel, побудовану в китайському місті Чанша, навряд чи хтось назве однією з найважливіших споруд у світі. Але вона все ж таки потрапить в історію будівництва. І не за свої архітектурні достоїнства, а за неймовірну швидкість, з якою цей готель був зведений. Адже на його створення пішло трохи менше, ніж шість діб! І це зовсім не фантастика, а реальний випадок, що стався в червні 2010-го року в місті Чанша. Причому, каркас цього п’ятнадцятиповерхового будинку був зібраний всього за сорок шість (!) годин, а решта дев’яносто годин пішли на зовнішню і внутрішню обробку Ark Hotel.

Звичайно, ні про який монолітний залізобетон тут мова не йде. Будівля зведена повністю із збірних матеріалів, своєрідних будівельних напівфабрикатів, заготовлених заздалегідь. Безумовно, тут використовувались і ефективне будівельне риштування, таке як пропонує “Леса Сервис”. Але все одно швидкість китайських будівельників просто вражає!



А тим, хто сумнівається в надійності і стійкості конструкцій Ark Hotel буде, напевно, цікаво дізнатися наступний факт про цю унікальну будівлю: воно розрахована на землетрус з магнітудою дев’ять балів за шкалою Ріхтера.

Враховуючи такі темпи спорудження будівель китайцями, Піраміду Хеопса вони б звели за пару тижнів, Кельнський собор – за півроку, а в повністю побудованому соборі Саграда Фамілія архітектор Гауді встиг би постаріти.

А тим, хто все ще не вірить у реальність події, радимо подивитися ось цей відео-ролик, який зафіксував весь хід будівництва готелю Ark Hotel.