Черепиця-хамелеон заощадить електроенергію

Група недавніх випускників Массачусетського технологічного інституту (MIT) створила прототип черепиці, яка влітку — біла, а взимку — чорна.

Перше питання, яке спливає на думку - навіщо така інновація, адже ось по посиланню керамическая черепица можна придбати чудове покриття для даху причому в різному кольоровому виконанню. Втім, на це є свої вагомі причини.

Проблема «неправильного» кольору дахів хвилює багатьох фахівців в країнах з спекотним кліматом, зокрема, в США. Улюблені масами темно-червоний, коричневий або темно-зелений колір поглинають надто багато сонячного світла (особливо в інфрачервоній частині спектру), що призводить до зростання витрат енергії на кондиціювання, а значить — до зайвих викидів парникових газів.

Та й на загальний стан планети темні дахи хоч мають незначний вплив, але все-ж таки. Не даремно міністр енергетики США Стівен Чу (Steven Chu) нещодавно закликав все людство перейти на біле покриття дахів, заради порятунку природи від горезвісного глобального потепління.

Однак у холодну пору року, навпаки, дах краще мати максимально темним (у тих краях, де йде сніг, передбачається, що його регулярно очищають), щоб хоча б трохи зігрівати повітря під ним і тим самим знизити витрати на обігрів будинку.

Задовольнити суперечливі вимоги до покриттю покликаний проект Thermeleon. В його рамках вчорашні студенти побудували дослідний зразок черепиці, що змінює свій колір залежно від температури.

Секрет диво-плитки полягає в спеціально підібраному полімері (з числа доступних на ринку), розчиненому у воді. Ця рідина знаходиться між двома шарами скла або (у другому варіанті) пластика. Верхній шар такої плитки прозорий, а нижній — покритий чорною фарбою.

Властивості заповнювача черепиці такі, що при низькій температурі полімер залишається розчиненим, а рідина — абсолютно прозорою. Тому світло сонця проходить всю товщу плитки до самого дна, де поглинається чорною підкладкою. Однак при підвищенні температури полімер конденсується в міріади крихітних крапельок, що добре відбивають світло. І тоді плитка стає білою.

Дуже важливо, що температуру переходу можна варіювати, коректуючи «рецепт» рідини. Тому розробку можна адаптувати до різного клімату. При цьому коефіцієнт відбиття світла у новій черепиці змінюється в дуже широкому діапазоні. Від 80% влітку до 30% взимку.

За оцінкою учасників проекту Thermeleon, така черепиця може знизити витрати на кондиціонування будинку на 20%. Вигода від новинки в холодну пору року поки точно не визначена.